Fler fall där barn dödats av sina föräldrar

NYHETER

September 1990 hittades femåriga Helene strypt till döds i källaren till det hus hon bodde i en Göteborgsförort. Mamman framträdde i tv och tidningar om det fruktansvärda som hade hänt. Hon avslöjades efter en tid som sin egen dotters mördare och dömdes till tio års fängelse.

Oktober 1994 dömdes en pappa till nio års fängelse av Lindesbergs tingsrätt för att han hade dödat sin 18-åriga dotter. Han högg ihjäl henne med en kniv och begravde henne i en redan iordningställd grav.

Februari 1995 åtalades en 24-årig pappa för att ha kvävt sin tre månaders pojke till döds. Mordet ska ha föregåtts av en längre tids misshandel. Han genomgick stor rättspsykiatrisk undersökning, men bedömdes som frisk och dömdes till åtta års fängelse.

Julafton 1999 mördade en 41-årig pappa sin elvaåriga dotter i Skogås, söder om Stockholm. Pappan utsatte flickan för utdragen misshandel i en ritual som slutade med att han kvävdes henne till döds med en bibel. Pappan dömdes till livstids fängelse.

Maj 2000 åtalades en 29-årig kvinna för mordförsök på sin dotter. Hon strödde pulver av smärtstillande medel i barnets mat. Den rättsmedicinska undersökningen visade att hon var allvarligt psykiskt störd och hon dömdes till sluten vård.

November 2001 häktades en 41-årig man i Helsingborg för att ha knivhuggit sin 14 månaders baby till döds. Hans hustru ville skiljas och under en längre tid hotade han henne till livet vid flera tillfällen. Rättegången avslutades efter ett yttrande från Socialstyrelsen och dom meddelas i mars.

28 januari 2002 häktades en 33-årig man i Arvika misstänkt för att ha försökt förgifta sin ettåriga dotter med medicin till döds – sex gånger. Mordförsöken ska ha ägt rum mellan den 14 februari och den 19 november i fjol. Åtal väntas den 8 februari.