Terrorutpekade svenskar frias inte

USA: De blir kvar på listan

NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM (TT)

USA tillåter inte att de tre svartlistade svenskarna stryks från FN:s lista över terrorister. Det gjorde en anonym amerikansk regeringstjänsteman klart på torsdagen.

USA har dock ännu inte fattat beslut i ärendet, sade en svensk FN-diplomat till TT på fredagsmorgonen.

Svenskarnas advokat Leif Silbersky är mycket kritisk till hur processen skötts.

- Är det på det viset att de inte stryks från listan så är det en oerhörd besvikelse. Det är en absurd situation - USA säger att de har bevis, men de är inte beredda att visa dem, säger Leif Silbersky till TT.

Han anser också att den svenska regeringen borde protestera kraftigare mot hur de svartlistade svenskarna behandlats.

- Den passivitet som regeringen visat tidigare är helt förbluffande, säger Silbersky.

Hans Dahlgren, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, har ännu inte tagit del av några nya uppgifter från USA om de terroriststämplade svenskarna.

- Jag kan inte kommentera det innan jag vet mer, säger han till TT tidigt på fredagsmorgonen.

Den amerikanska regeringstjänstemannen sade att det uppstår säkerhetsproblem om skälen till att människor hamnat på listan granskas.

- Vi äventyrar inte känsliga underrättelseuppgifter eller stryker någon terrorist från listan, sade tjänstemannen enligt Reuters.

Inget officiellt svar

De terroriststämplade svenskarna, som är födda i Somalia, får inte arbeta och tjäna pengar eller ta studielån, och de saknar rätt till sociala bidrag för sin överlevnad eller annan hjälp från utomstående.

- Det finns ännu inget officiellt amerikanskt svar, sade Aurore Lundkvist på den svenska FN-delegationen i New York natten till fredagen.

Lundkvist hade talat med sin kollega i USA:s delegation sent på torsdagskvällen. USA har ännu inte bestämt sig för hur det ställer sig till de tre svenskarnas begäran, var beskedet till Lundkvist.

Colombias FN-delegation, som leder FN:s afghanska sanktionskommitté, hade inte heller fått besked från Washington om svenskarnas hopp om att bli strukna från terroristlistan.

Tidsfristen för beskedet om de tre svenska medborgarna går ut klockan halv elva på fredagskvällen svensk tid.

Måste svara

De utpekade svenskarna stryks automatiskt om inget av medlemsländerna i säkerhetsrådets sanktionskommitté aktivt motsätter sig deras begäran. USA väntas dock inte acceptera att något namn stryks - amerikanerna vill knappast börja ifrågasätta enstaka fall på den omfattande listan.

- Skulle man avfört dem från listan så vet man att andra länder också kommer att ställa stora krav på att deras medborgare stryks, säger Leif Silbersky.

Förfrågan om att stryka svenskarna har kommit från deras advokater och UD har endast fungerat som en budbärare från dem till FN:s sanktionskommitté.

Att de tre svenskarna hamnat på listan bygger helt på amerikanska uppgifter. Genom al-Barakaat har somalier i Sverige kunnat sända pengar till anhöriga i hemlandet, men även al-Barakaat står på FN-listan efter uppgifter från USA. Amerikanerna hävdar att nätverket förmedlat pengar åt den eftersökte saudiern Usama bin Ladins terroriststämplade organisation al-Qaida.

De svenska protesterna har lett till att bland andra Frankrike börjat agera. Frankrikes FN-ambassadör har sagt att sanktionskommittén behöver nya rutiner för terroristlistan.

Grim Berglund/TT , Karin Poring/TT