Bröstboom

NYHETER

Varje dag förstorar cirka tio svenska kvinnor brösten.

50 000 har opererat in silikonimplantat i Sverige sedan 1965.

Och nu är en ny metod på gång: att lägga in nya bröst via naveln.

Foto: Bibbi Johansson
Jungfrubröst. I dag används främst fyra olika typer av implantat. Vilket man ska välja beror på hur brösten ser ut innan.

Såpatjejernas välpumpade

behag får allt fler unga kvinnor att köa hos plastikkirurgerna för att betala 30 000 kronor eller mer för två eller tre kupor större.

Tjejer med stora bröst lockar tittare.

– Filmstjärnorna har glorifierat silikonbrösten, nu vill alla unga tjejer se ut som såpastjärnor. Intresset har ökat markant, särskilt sedan rapporten om att det inte finns något påvisbart samband mellan silikon och cancer, vilket man påstod tidigare, säger Hans Nordström, plastikkirurg sedan snart 30 år tillbaka.

På Akademikliniken i Stockholm har antalet skönhetsoperationer tiodubblats jämfört med för tio år sedan, enligt plastikkirurg Per Hedén. Allt fler yngre kvinnor vill operera sig, trots att idealåldern för en operation är mellan 25 och 35 år.

Silikon vanligast

I dag finns ett flertal olika implantat, både med silikon och med koksalt.

– Silikonimplantat är det vanligaste och också det som fungerar bäst. Det har inte framkommit några bevis på att silikon har orsakat några sjukdomar. Däremot finns det naturligtvis kroppar som inte accepterar implantatet, precis som det finns de som inte tål en viss medicin, säger Hans Nordström.

Vem som tål implantatet går i dag inte att säga i förväg, men nu studerar forskarna ett sätt att genom en form av allergitest se om en kvinna kan operera in silikon eller inte.

Tekniken inom plastikkirurgin går framåt. I dag går det att i vissa fall lägga in ett implantat via armhålan för att slippa stora ärr under brösten.

I USA håller man på att arbeta fram en metod att operera in implantatet via naveln.

Operationssättet används inte i Sverige och det krävs mycket stor kunskap för att utföra operationen på detta sätt. Den går bara att utföra med koksaltproteser som fylls på när implantatet ligger på plats.

Med den nya naveltekniken blir det knappast något ärr alls och det är i princip omöjligt att se att ett ingrepp är gjort.

Nya material på gång

Ytterligare en teknik som ännu bara är på forskningsstadiet är produkten Macrolane. Precis som sin kusin Restylane, är basen hyaluronsyra, en naturlig substans som finns i kroppen, där den ger volym till huden och smörjer leder. Materialet är dock väldigt dyrt.

Företaget Q-Med undersöker nu om Macrolane, en icke-animalisk hyaluronsyra, kroppens egen grundsubstans, kan användas som implantat, där produkten injiceras direkt i bröstvävnaden och på så sätt ge en fyllnad till bröst som sjunkit ihop, till exempel efter amning. Macrolane ska bara vara till för små förändringar och inte för dramatisk förstoring.

Precis som Restylane försvinner produkten efter en tid i kroppen, men syftet är att den ska stanna längre än Restylanes sex till tolv månader.

Var tjugonde har problem

Sophia opererade brösten för 35 000

Sophia, 24, har aldrig haft små bröst. Men trots en fullt normal b-kupa valde hon att operera brösten.

– Jag har alltid velat ha större bröst och jag känner mig mycket kvinnligare nu, säger Sophia.

Petra Holm