Polisen får förstärkning – av elever

Polishögskolans elever utreder mindre brott

NYHETER

Polisbristen kan mildras - med elever från polishögskolan.

Norrköpingspolisen blir först ut med att låta poliseleverna utreda enklare ärenden som snatterier och skadegörelse på helger.

- Jag är övertygad att andra polismyndigheter i landet kommer att haka på, säger kommissarie Conny Dahl.

Med hjälp av poliseleverna kan brott av mindre allvarlig karaktär - som i dag ofta blir liggande på grund av polisbristen - betas av.

På Norrköpingspolisens stöldrotel ökade antalet outredda ärenden mellan december 2000 och december 2001 från 699 till 1169, skriver Norrköpings Tidningar.

Conny Dahl, som tidigare varit lärare på polishögskolan i Stockholm, fick idén att använda polishögskoleelever:

- Tanken är att erbjuda polisstudenter från mitten av tredje termin och termin fyra möjligheten till helgjobb. De är förtrogna med lagstiftningen och duktiga, säger Dahl till Ungt val.

Kortare väntetider

I dag har Norrköpingspolisen inte personal så det räcker att ta hand om mängdbrottsligheten - de enklare brottsutredningarna blir liggande eftersom tyngre brott måste prioriteras.

- Poliseleverna kan ge allmänheten kortare väntetider och målsägarna slipper komma på arbetstid, eftersom de blir hörda på helgen, säger Dahl.

Reaktionen från polishögskolan i Stockholm är "odelat positiv", uppger Conny Dahl. Han arbetar nu med att lösa de praktiska detaljerna och få slutgiltigt klartecken från polishögskolan.

- Tanken är i första hand att erbjuda elever från Östergötland den här möjligheten, det är väl ett 20-tal studenter från länet just nu. Men även andra elever skulle kunna användas, då kan man tänka sig att vi förutom lön bjuder på övernattningskostnaden, säger Dahl.

På prov i Uppsala och Gotland

Hittills har polismyndigheterna i bland annat Uppsala och på Gotland använt sommarpraktikanter från polishögskolan i Stockholm för brottsutredningar. Men helgjobb för eleverna är helt nytt.

- Eleverna räcker till fler polismyndigheter än vår. Dessutom finns polishögskolor i Växjö och Umeå, konstaterar Conny Dahl.

Sveriges gymnasieungdomar tycker att polissbristen är den tionde viktigaste frågan som politikerna måste åtgärda. Det visar den opinionsundersökning som Aftonbladets projekt Ungt val genomförde nyligen.

Joachim Kerpner