För Sverige - i Estland

Därför försvinner industrijobben från Sverige

NYHETER

De senaste två åren har cirka 8 000 industrijobb försvunnit från Sverige till låglöneländer.

Jakten på billig arbetskraft har skildrats i en stor artikelserie i Aftonbladet.

På fredagen chattade läsarna med reportrarna bakom serien, Maria Trädgårdh och Thomas Gustafsson.

Här är hela chattet.

Henke säger: ja vad har ni att säga om företagsflykten??

Thomas Maria säger: Allt tyder på att den bara har börjat - och det ville vi spegla i artikelserien.

stina2 säger: Hej Thomas och Maria! Varför tror ni att alla flyr utomlands?

Thomas Maria säger: De vill få tillgång till billigare arbetskraft och öka vinsterna.

kaka säger: Vad sysslar ni huvudsakligen med på Aftonbladet?

Thomas Maria säger: Maria - Framförallt granskningar av denna typ.

Thomas Maria säger: Thomas säger: Projekt som detta och nyhetsreportage, har ochså sysslat en hel del med utrikesjournalistik

Sofia_S säger: Är det inte ett väldigt fint bistånd vi ger till låglöneländerna inom företagsflyttarna? Genom utländska investeringar kommer ju dessa länder på fötter också!

Thomas Maria säger: Det är också ett sätt att se på det så händer. Som journalister är det inte vår uppgift att avgöra vad som är rätt eller fel, vi har velat spegla ett större skeende, det är sedan upp till dig vad du tycker. Men självklart vill folk i dessa länder ha mer jobb

Lasse säger: Måste verkligen hela Sverige leva?

Thomas Maria säger: Se svaret ovan.

Godismus säger: vad är felet på skatterna

Thomas Maria säger: Som sagt var, vi tar inte ställning i detta. Enligt en syn att se på saken måste samhället ta ansvar för det sociala välfärdsnätet i ett land och därmed ta ut skatt för att betala detta. Andra anser att det privata ska få mer plats. Vad anser du?

kaka säger: Hur fick ni reda på allt?

Thomas Maria säger: Vi jobbade i 4 månader, läste rapporter, pratade med experter och reste i Sverige och utomlands för att prata med alla som berörs av utflyttningen.

Thomas säger: Kan man inte starta en slags kommité inom poliskåren som har som uppgift att leta rätt på alla företag som fly landet. Att spåra upp dom och ge dom det straff de förtjänar. Det tycker jag skulle vara bra. Alla kriminella ska behandlas på samma sätt, oavsett ras, kön eller religion.

Thomas Maria säger: Thomas reporter svarar: Vi är ett fritt land. I Sverge tror vi också på ett blandekonomiskt system. Det är allt jag kan säga om detta uttallande

NicklasNäckros säger: Om ni fick rekommendera ett land att fly till.. vilket vore det då?

Thomas Maria säger: Ja, företagen väljer ju helst att flytta till Estland just nu.

Godismus säger: varför vill inte eriksson stanna i norrköping

Thomas Maria säger: Själva förklarar de neddragningen i Norrköping med rationalisering av verksamhet som en följd av bristande order

stina2 säger: Vad ska regeringen göra åt detta problemet?

Thomas Maria säger: En del menar att det krävs lagstiftning för att stoppa utflyttningen. Andra menar att det är en naturlig utveckling. Regeringes uppgift är att utreda vilken lösning som är bäst för Sverige och göra detta. Vad anser du? Skriv i vår tyck till

Olle säger: Hur många dagar ska serien pågå?

Thomas Maria säger: Lördag är den sista dagen i nyhetstidningen, men debatten fortsätter förhoppningsvis efter det.

NicklasNäckros säger: Jag och några stycken tänkte starta en motorganisation, där vi startar företag utomlands och sedan flyr till sverige.. vad tror ni om det?

Thomas Maria säger: Kul ide´! Lycka till!

Godismus säger: jag är arbetslös, ska jag också flytta utomlands som företagen

Thomas Maria säger: Ditt problem är den stora utmaningen för politikerna att lösa. Ska du tvingas fllytta inom Sverige till Stockholm? Eller stanna och vara arbetslös? Tyck till på tyck till på vår hemsida.

Loket säger: Är det brottsligt för företag att flytta utomlands?!

Thomas Maria säger: Nej.

stig säger: Är det inte dags att verkligen ifrågasätta EU:s olika bidrag till företagsetableringar?

Thomas Maria säger: Det finns de som tycker det.

Sofia_S säger: Varför kan inte regioner i Sverige skattekonkurrera om industriföretagen? Skåne skulle blomstra om skatten halverades och företag flyttade hit!

Thomas Maria säger: Lägre arbetsgivaravgifter i glesbygd har förts fram som en ide´för att stoppa landsbygdens utarmning.

Liz säger: På landet har folk samma lön som i storstan trots mycket lägre kostnader. Varför kan inte glesbygdsboende godta lägre löner - då kunde jobben bli kvar?

Thomas Maria säger: Vad vi vet så ligger lönerna lägre i landsbygd än i storstad.

Daniel jur stud säger: När kommer serien om flytten till Sverige

Thomas Maria säger: Snart!

Mikael säger: Är det inte bättre att företag med tråkiga arbetsuppgifter och vi i Sverige satsar på högtek. jobb?

Thomas Maria säger: Det är ett argument som förts fram i debatten som vi startat. Att Sverige ska göra den del av produktionen som ger bäst betalt. Följderna blir dock de vi beskrivit i artikelserien. Vad anser du, hur ska Sverige göra. Skriv på tyck till på hemsidan

Battigol säger: Är inte den största orsaken till att företagen flyttar utomlands, mycket beroende på att arbetskraft är billigare utomlands?

Thomas Maria säger: Riktigt.

NicklasNäckros säger: Vad anser ni om situationen i Kina? Personligen anser jag att det måste få ett slut! Indonesien och dess små små öar klarar inte av mycket mer!

Thomas Maria säger: Ingen aning.

tittut säger: De flesta företagens ledningar ssitter väl fortfarande i Sverige?

Thomas Maria säger: Det vi beskrivit i artikelserien är, förutom utflyttning, att nääringslivet blivit globaliserat. Många företag har köpts upp och ingår i oncerner som styrs av utländska ägare från utlandet

Daniel jur stud säger: Varför speglar ni bara flytten från sverige och inte åt andra hållet

Thomas Maria säger: Det handlar alltid om att ringa in ett område och göra det begripligt. Deta drabbar tiotusentals människor i svensk glesbygd just nu. Inflyttningen bevakas också, men inte i detta sammanhang.

Olle säger: Hur länge har ni jobbat på Aftonbladet?

Thomas Maria säger: Maria - 13 år, Thomas började för tio år sedan, men var däremellan sex år i Madrid som stringerkorrespondent.

centeuron säger: Varför pratar ni bara om "företagsflytt". Som nyutexaminerad, högutbildad så har jag många kompisar som redan flyttat till centraleuropa. Jag kommer antagligen göra lika dant om en månad. Detta är väl ett minst lika stort problem?

Thomas Maria säger: Din utlandsflytt skapar inte massarbetslöshet i Bengtsfors.

tomb säger: Jag tycker inte företagsflytten är konstig på något sätt. Om man kan få samma jobb utfört till en bråkdel av priset bara några tiotal mil bort, vore man väl obegåvad om man inte flyttade. Det är kaske dags att inse att "Made in Sweden" inte gör att folk vill betala fem gånger så mycket för en vara...

Thomas Maria säger: Det finns många som ser det som du. I grunden är det ju vi alla konsumenter som väljer att köpa det billigaste, inte det som är gjort i Sverige, som orsakar flytten

Roger säger: I Sverige är den politiska ideologin viktigare än ekonomiska utveckling och företagande. Kan Ni inte ha det som utgångspunkt för företagsflykten och hur Sverige blev Europas fattige kusin?

Thomas Maria säger: Vår utgångspunkt är att beskriva ett stort skeende som påverkar många människors liv.

micke säger: Hur ska man få människor i Sveriga att vilja satsa och strarta eget????+

Thomas Maria säger: Där ligger politikernas stora utmaning, det är inget vi kan svara på

Roger säger: I Sverige är den socialistiska ideologin viktigare än välfärd och företagande. Kan Ni inte skriva om sambandet mellan företagsflykten och orsakerna till hur Sverige har halkat ned och blivit ett jämfört med övriga EU länder ett fattigt land.

Thomas Maria säger: Det ä"r din åsikt. Vårt uppdrag är att skildra verkligheten så rättvist vi kan.

CH säger: Allting handlar ju dessvärre om konkurrenskraft på den internationella marknaden, vad tycker ni att vi bör göra i Sverige för att vara mer konkurrenskraftiga? Är det här ett nödvändigt ont med utflyttning?

Thomas Maria säger: Ävem detta är en fråga för politikerna - vi är journalister. Men skriv gärna dina åsikter på debattsidan - Tyck till!

tomb säger: Varför skulle de INTE flytta om de får billigare arbetskraft i Estland?

Thomas Maria säger: Bra fråga.

jabba säger: Vilka företag är det som flyttat ut och/eller blivit uppköta och styrs från utlandet?

Thomas Maria säger: Ja, Volvo, Saab och Scania samarbetar och äär delar i stora koncerner. De finns också över hela världen, liksom alla andra stora multinationella svenska företag. I måndags kunde vi presentera en lista på företag som flyttat ut jobb de sista två åren.

jabba säger: Men tyder inte utflyttningen på att något är galet? Och för det andra, är det dåligt för Sverige med utflyttningen?

Thomas Maria säger: Det finns motsatta åsikter om detta. Vad tycker du?

ingvar säger: Jag jobbar en del med ung företagsamhet i skolan, det kanske är dags att ha det som ett obligatoriskt ämmne i skolan ?

Thomas Maria säger: Kan vara en ide.

centeuron säger: nä, men eftersom jag följs av fler och fler högutbildade så kompetensdräneras sverige

Thomas Maria säger: Ja, det finns en risk. Men alla gör inte som du. En del från andra länder flyttar ju hit också, även sådana med hög kompetens.

Battigol säger: orsaken som till exemepel däckfabriken i gislaved, är inte den största orsaken fortfarande att regeringen, alltid har tyckt illa om personer som tjänar mycket pengar, och blir klassififcerade som kapitalister? samtidigt som taxeringen blir högre på dessa människor, vilket gör dem tvungna att sälja ut företagen till utlandet, som inte bryr sig på samma vis som om ett svenskt företag skulle göra?

Thomas Maria säger: Din åsikt, vänd dig till debattsidan Tyck till

borås säger: hallå hur e dte med våra politiker idag då

Thomas Maria säger: Ingen aning. Fråga dem!

christer tonning säger: företagsflytt är lika enkelt som att Ljungberg flyttar till Arsenal- bästa avkastning eller ... vi måste konkurrera på symbolanalytikersidan men då måste vi ha en genomtänkt näringslivsfilosofi inte done by Rosengren

Thomas Maria säger: Din åsikt.

Jimmmy säger: Vilka länder kommer i framtiden att vara attraktiva som låglöne länder? "Östländerna" som idag är "billiga" för företagen är påväg in i EU och antagligen kommer deras lönenivå att anpassas då. Vilka blir länderna som tar emot vår arbetskraft om 10-15 år?

Thomas Maria säger: expertena tror på Vitryssland, Ukraina och Asien.

Battigol säger: hur kommer det sig att inte sossarna sänker skatten för mindre företag. även de här drar in inkomster. bara för att sossarna inte tycker om dom, så ska inte vi svenska folket bli lidande av det och betala mer i skatt?

Thomas Maria säger: Fråga dem.

jabba säger: Vilka företag är det som flyttat ut och/eller blivit uppköta och styrs från utlandet?

Thomas Maria säger: Se tidigare svar.

Roger säger: Alla företag flyttar inte till Estland...Varför flyttar Astra, Ericsson, Electrolux etc. sin forskning utomlands...det är inga låglöneyrken.

Thomas Maria säger: Det är en annan typ av utflyttning där företagen ofta koncentrerar forskning och utveckling på ett och sama ställe. Astra och Ericsson har utvecklingsavdelningar även i Sverige.

Loket säger: Det är ju faktiskt Sveriges fel att företag flyr landet.. och ska man starta eget så är du ju skitsvårt (rent ekonomiskt).. Många leverantörer som är något att ha ligger oftast utanför EU.. och du kommer det ju moms o en massa avgifter på det importerade..

Thomas Maria säger: Det finns de som tycker att du har rätt och andra att du har fel. Faktum är att Sverige i dag inte skiljer sig speciellt från andra EU-länder när det gäller moms och så vidare

Roger säger: Är en verklighetsbeskrivning ur ett "socialdemokratiskt" perspektiv rättvisande?

Thomas Maria säger: Aftonbladet skiljer på åsikter och nyhetsrapportering.

Johan Jakobsson säger: Idag 14.00 blir det debatt i riksdagen om era artiklar. Leijonborg mot Rosengren.

Thomas Maria säger: Artiklarna har skapat stor debatt, det är bra!

roy säger: vad tror ni,kommer det att finnas några företag kvar alls i Sverige med nuvarande utveckling ?

Thomas Maria säger: Sannolikt - ja.

nonna säger: Sverige går i konkurs snart p g av att alla företag flyr.

Thomas Maria säger: Det tror vi inte, inget vi vet tyder på det just nu

roy säger: Vilket blir nästa stora företag att flytta tror ni?

Thomas Maria säger: Textilbranchen var först, sedan elektonik, nu är fordonskomponettillverkare inom verskstad på väg

sam säger: Det ska vara inkomstsaktt fritt första året för små företaagre som i USA

Thomas Maria säger: Där har du ett förslag att lämna till politikerna

hanna säger: Snart är det möjligt att bilda europabolag som kan flytta sitt säte till andra EU länder. Vad tycker ni om det?

Thomas Maria säger: Ingen åsikt

Robban säger: Jag håller på och skriver ett x-jobb som går ut på att beskriva de effekter som en utländsk direktinvestering har för en bransch i en region. I min bransch skog och trä sker det en hel del utländska investeringar, framför allt från Japan. För dom är Sverige ett billigare alternativ, dessutom har vi en råvara och ett hanterande som är i världsklass. Vi kanske inte är bäst på massproduktion, men vi är näst bäst på högkvalitativ produktion, näst efter finnarna. Detta skapar arbetstillfällen, både

Thomas Maria säger: Intressant ämne

stud säger: Flyttar företagen sina utvecklingsavdelningar också, eller är det mest produktionsavdelningar som flyttas till låglöneländer?

Thomas Maria säger: De flesta av de industriföretag vi beskrivit flyttar sin arbetsintensiva produktion när de går till låglöneländer. detta behöver inte betyda att även utvecklingsavdelningen flyttar. Många företag satsar istället på utveckling i Sverige.

ika säger: En fackkille i era reportage sa; att företaget minsann skulle betala nu, fixa åtgärder efter att ha "sugit ut" orten i så många år. Lite motsägelsefullt kan man tycka. Om de nu var sådana utsugare skulle de kanske vara glada att de försvann från orten? Får ni intrycket av att många av de arbetslösa verkligen tycker att det är företagets ansvar att stanna kvar eller fixa lämpliga åtgärder?

Thomas Maria säger: Många av de som förlorar jobben känner sig utnyttjade och svikna, de känner dock oftast till de villkor företagen arbetar under. Men det är klart att de blir ledsan när deras jobb försvinner.

ingemar säger: Varför stoppar inte regeringen utflyttning av företag,det mesta görs ju i spekulationsyften,skall hela Sverige bli som i Norrland

Thomas Maria säger: Det finns de som menar att det krävs lagstiftning för att stoppa vinstdrivande företag att flytta utomlands. Andra menar att det skulle leda till att inga företag vill satsa i Sverige i framtiden.

sh säger: Tror ni att sverige kommer att få rikta in sig på jobb, som kräver hög kompetens, eller kommer även dessa jobb att flyttas ut?

Thomas Maria säger: Experterna säger att Sverige i framtiden måste satsa på högre utvecklad och speciliserad tillverkning.

sh säger: finns inga möjligheter att staten kan "tvinga" kvar företag i sverige

Thomas Maria säger: Det finns de som menar att lagstiftning med dryga böter ska drabba företag som är vinstdrivande och som ändå flyttar.

larsa säger: Jag tycker att det som är en svensk produkt ska fortsätta att vara tillverkade i Sverige.

Thomas Maria säger: För alla spelar det inte så stor roll.

Bengt säger: Tyvärr så är det vi konsumenter som styr och hela tiden jagar billigare varor. Därför är företagen ute och jagar billigare arbetskraft. Även barnarbetare.

Thomas Maria säger: Precis.

roy säger: Hur många arbetstillällen har Sverige mist uppskattningsvis?

Thomas Maria säger: Vår kartläggning över de två senaste åren visar att minst 8000 jobb fölrsvunnit

chris säger: vilken typ av företag kommer i framtiden till Sverige och vem "lockar" hit dem ?

Thomas Maria säger: Många tror ju att Sverige ska bli ett framtidsland för IT, och att det är detta område som kommer att växa. Här finns välutbildad arbetskraft och många kan engelska. Väldigt många internationella storkoncerner har investerat i Sverige de senaste åren. Inget tyder på att detta kommer att avta.

sh säger: Är det de facto inte så att vårt företagsklimat måste bli skonsammare mot företagen, och inte företagen "snällare" för att de skall stanna inom vårt lands gränser?

Thomas Maria säger: Det finns många som ser det som du. Andra menar att företagen bör ta större ansvar.

Aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM