Säpo kartlägger al-Qaidarekrytering

”Fler svenskar kan finnas i Afghanistan”

NYHETER

Säpo kartlägger rekryteringen av svenskar till terroristorganisationen al-Qaida.

Utredningen har visat att det finns samband mellan den 22-årige svensk-talibanen och andra svenskar som stridit i främmande länder.

De bägge träffades på ett muslimskt center i Örebro.

Kartläggningen av svensk-talibanens kontaktnät i Sverige har visat att han bland annat kände en 27-årig svensk mujahedinsoldat som dödades i Tjetjenien i december 1999.

De bägge männen träffades på ett muslimskt center i Örebro, skriver Dagens Nyheter. Bägge valde alltså senare att ansluta sig till stridande förband i andra länder.

- Det är klart att det kan finnas en koppling mellan de två svenskarna, men jag vill inte uppge vad vi har undersökt, säger Lars Lind, sektionschef på Säpo i Örebro till Dagens Nyheter.

Finansieringen ett frågetecken

Hur männen finansierade sina resor är en av de frågor som Säpo nu försöker få svar på.

- Vi vill gärna veta vilka krafter som egentligen ligger bakom och vilka som egentligen finansierade den här verksamheten. Den är ju inte direkt gratis, säger Lars Lind till DN.

27-åringen kom till Sverige från Mellanöstern på 80-talet. Sommaren 1999 reste han till Kashmir för ett par månaders militärutbildning. Och i december 1999 reste han till Tjetjenien, där han anslöt sig till mujahedinförbanden i striderna mot den ryska militären. Han dödades den 17 december 1999, efter endast några veckor i landet. Kvar i Sverige lämnade han sin höggravida sambo, en ung svenska som konverterat till islam.

15-20 på träningsläger

Enligt Säpo finns det 15-20 personer i Sverige som under 90-talet har varit på olika träningsläger i Afghanistan eller Pakistan. Det handlar om en grupp människor som misstänks ha samband med terroristorganisationen al-Qaida på ett eller annat sätt.

- Det behöver inte alltid vara träningsläger som har med vapen eller sprängämnen eller såna saker att göra. Det kan handla om träning i islam, säger Margaretha Linderoth, på Säpo, som för övrigt inte vill kommentera uppgifterna om kartläggningen av al-Qaida-nätet i Sverige.

Pengar och information

Enligt Dagens Nyheter misstänker Säpo att de kartlagda personerna med anknytningar till al-Qaida bistått terroristorganisationen med bland annat pengar och information.

22-åringen som greps i Afghanistan uppges emellertid inte ha tillhört den grupp som Säpo övervakade.

Enligt Säpo kan ytterligare svenskar finnas bland de al-Qaida-förband som stred i Afghanistan. Och några av dem kan fortfarande finnas kvar i landet.

När det gäller den fångne svensk-talibanen väntar de svenska myndigheterna fortfarande på att få träffa honom. Säpo har en man placerad i Washington som väntar på att få resa till Guantànamobasen på Cuba där 22-åringen hålls fången.

Fredrik Rundkvist