Victoria deltar i minnes- gudstjänst för Fadime

Riksdagens talman Birgitta Dahl kommer också

NYHETER

Både kronprinsessan Victoria och riksdagens talman Birgitta Dahl kommer att närvara vid den minnesgudstjänst för den mördade Fadime Sahindal som hålls i Uppsala domkyrka på måndag.

På fredagen tillkännagav Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) också att en stiftelse med tillhörande fond ska instiftas till minne av Fadime.

Foto: URBAN ANDERSSON
Riksdagens talman Birgitta Dahl med kronprinsessan Victoria vid sin sida. På nåndag deltar båda i minnesveremonin för mördade Fadime i Uppsala domkyrka.

Till minnesgudstjänsten i Uppsala väntas mellan 5 000 och 7 000 personer och däribland alltså kronprinsessan och riksdagens talman.

- Talmannen arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati, och att närvara vid gudstjänsten är ett sätt att demonstrera det och hedra Fadime, meddelar Birgitta Dahl genom sin informationssekreterare Louise Gerdemo Holmgren.

Aktiv inom SSU

Fadime Sahindal var aktiv inom SSU, bland annat som jämställdhetsansvarig i Jämtlands SSU-distrikt. Hennes vänner där finns bland dem som har tagit initiativ till Fadimes minnesfond. Syftet är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd till personer eller organisationer som fullföljer hennes kamp för alla unga kvinnors rätt att leva ett tryggt och självständigt liv.

- Det är viktigt för oss att hålla Fadimes kamp levande och att hon även uppmärksammas framöver, säger SSU:s ordförande Mikael Damberg.

Fondens grund är lagd genom 35 000 kronor från SSU och lika mycket från socialdemokraterna.

- Jämtlands SSU har redan samlat in pengar och vi har fått många förfrågningar från enskilda och företag som vill bidra, säger Mikael Damberg.

Stiftelsen kommer att dela ut stöd varje år på Fadimes dödsdag den 21 januari.

På fredagen öppnade också den nyinrättade stiftelsen en hemsida på Internet med information om fonden och om Fadime, om hennes kamp och vad hon stod för.

TT