Extrem lavinfara i svenska fjällen

Vissa delar av Åre totalförbjudna av länsstyrelsen

NYHETER

Lavinrisken i Åre är extrem.

Under fredagen förbjöd Länsstyrelsen skidåkare att vistas i vissa områden trots att polis och anläggningarna själva gått ut med en offentlig varning.

- Det är väldigt ovanligt och gjordes senast1983, säger Nalle Hansson, drift- och säkerhetschef för Åreliftarna.

Lavinrisken har under de senaste dagarna betecknats som en fyra på en femgradig skala. Det innebär att lavinrisken är stor.

– För två dagar sedan kom det tre decimeter nysnö på fyra fem timmar, då gick vi från en trea, som är betydande, till en fyra, säger Nalle Hansson.

Åreliftarna AB gick då tillsammans med polisen ut med en offentlig varning . Sprängningar gjordes också för att motverka lavinbildningar.

- Sedan har Länsstyrelsen vidtagit ytterligare åtgärder och jag känner inte till hur de har resonerat, säger Nalle Hansson.

Lavinfaran i östra och västra ravinen i Åre bedöms vara så akut att Länsstyrelsen utfärdat ett förbud mot att vistas i området.

10 000 turister under världscupsveckan

I området finns det i helgen cirka 8-10 000 turister i området eftersom det är världscupvecka. Senast Länsstyrelsen vidtog en liknande åtgärd var 1983.

I Kittelfjäll är lavinrisken ännu större– där bedöms den som en femma på den femgradiga skalan. En fyra är förutom i Åre utfärdad i Härjedalen. Nivå tre råder i Tandådalen, Hundfjället, Stöten, Sälen och Idre fjäll, Ramundberget, Bydalsfjällen, Hemavan och Tärna.

Stora mängder snö och blåst

Den ökade lavinrisken beror på att stora mängder snö fallit på kort tid i kombination med hård blåst. Snön har lagt sig i stora drivor på grund av den hårda blåsten. Lavinfaran är extremt stor eftersom all nysnö lagt sig på den hala skaren som uppstod vid blidvädret för någon vecka sedan.

I de stora fjällanläggningarna uppmanas alla skidåkare och skoteråkare att ta det extremt försiktigt och helst hålla sig till lederna och de pistade skidbackarna.

Farligt i offpist

Enligt Nalle Hansson är det bara en sak som gäller som skidåkare när lavinrisken är hög.

– Man ska hålla sig inom pistade, markerade områden, där är det ofarligt. Det är de som åker ut i offpist-områdena som det är farligt för. säger han.

Under natten mot lördagen väntas mer snö och hårt väder, något som ytterligare förvärrar lavinrisken.

Är du orolig?

– Jag är inte så orolig så länge vi har kontroll över saker och ting - och det har vi. I morgon får vi ta ställning till vad som hänt under natten, säger Nalle Hansson.

Annika Sohlander