Död eller levande?

Motstridiga uppgifter om kidnappad journalist i Pakistan

NYHETER

KARACHI

Den kidnappade amerikanske journalisten Daniel Pearl är död, påstod en islamistisk grupp i Pakistan på fredagen - samtidigt som en annan grupp begärde två miljoner USA-dollar i lösen för Wall Street Journal-reportern.

Foto: AP
Daniel Pearl, som tillhör Wall Street Journals Bombay-redaktion, kidnappades för drygt en vecka sedan. Vissa uppgifter säger att han avrättades när tidsfristen löpte ut.

Vid lunchtid på fredagen svensk tid löpte kidnapparnas senaste tidsfrist ut. Senare sade en anonym poliskälla att Pearls kidnappare i ett telefonsamtal till USA:s konsulat i Karachi har begärt två miljoner USA-dollar (knappt 21,5 miljoner kronor) inom 36 timmar för att släppa honom.

AFP lyckades inte nå någon på konsulatet som kunde bekräfta uppgiften.

Samtidigt rapporterade amerikanska medier att ett osignerat e-brev inkommit till flera stora massmedier om att den amerikanske journalisten hade dödats när tidsfristen löpt ut.

”Vi hoppas fortfarande”

"Vi har sett de senaste rapporterna, men vi hoppas fortfarande att uppgifterna inte är sanna", kommenterade Wall Street Journal.

Pearl, som tillhör Wall Street Journals Bombay-redaktion, försvann för drygt en vecka sedan i Pakistan när han skulle intervjua Mubarak Ali Shah Gilani, ledare för en militant muslimsk grupp. I onsdags meddelade en dittills okänd islamistisk grupp, som kallar sig Nationella rörelsen för återupprättande av Pakistans suveränitet, att den håller reportern som fånge. Kidnapparna hotade att döda honom om inte USA:s regering släpper pakistanska fångar från Afghanistankriget.

Kidnapparna har sänt foton på den kidnappade Pearl, bland annat med en pistol riktad mot huvudet.

Tidsfrist förlängdes ett dygn

Den första tidsfristen skulle ha löpt ut klockan 12.35 i torsdags svensk tid, men förlängdes ett dygn.

USA utesluter förhandlingar med kidnapparna och har avvisat deras krav.

Den amerikanska federala polisen, FBI, har liksom pakistansk polis förhört den muslimske ledaren Gilani, som greps i onsdags. Han nekar till inblandning i kidnappningen. FBI försökte på fredagen också spåra e-posten från kidnapparna.

I Washington uttalade sig USA:s president George W Bush om den kidnappade journalisten.

- Vi är, liksom den pakistanska regeringen, djupt oroade och vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att rädda honom, sade Bush till reportrar i Vita huset.

Koppling till indiska regeringen?

Pakistans utrikesminister, Abdul Sattar, sade under ett besök i Berlin på fredagen att en lista på inprogrammerade telefonnummer i Gilanis mobiltelefon kan tyda på en koppling mellan kidnapparna och den indiska regeringen.

Han sade, enligt Reuters, att det bland dessa nummer finns tre som går till "personer med viktiga poster i Indiens regering". Sattar vägrade dock nämna några namn.

- Låt dem presentera namnen, sade den indiska utrikesministerns taleskvinna Nirupama Rao i en kommentar.

En annan talesman tillbakavisade Sattars uttalande som "en riktig fars".

TT-AFP