”Jag är säker - det är Ola”

Apan hittades levande efter ett år

NYHETER

Apan Ola lever.

Hans svenska ”mamma” Louise Tillberg har länge befarat det värsta - att han sålts till djurförsök eller varit död.

- En thailändsk djurrättsorganisation hittade Ola i går i Bangkok, säger Louise Tillberg.

Foto: AP
återfunnen Schimpansen Ola har hittats på en djurpark i Bangkok efter ett års bortavaro. Nu har en nationalpark i Zambia erbjudit Ola en ny hemmiljö.

Schimpansen Ola har varit försvunnen i över ett år.

Men i går, på hans 15-årsdag, hittades han på djurparken Safari World i Bangkok. Var han varit är det ingen som vet.

Det var Edwin Wiek från djurrättsorganisationen Wildlife friends of Thailand som hittade Ola. I samma bur satt tre andra schimpanser, som tros vara Ester, Emma och Viktoria som såldes till djurparken samtidigt som Ola.

- Jag är hundra procent säker på att det är Ola och han verkade, efter omständigheterna, att må bra, säger Edwin Wiek till Aftonbladet.

Kändis efter teater

Ola blev rikskändis efter sin succé i pjäsen om Gustav III på Stockholms stadsteater. Han adopterades av konstnären Louise Tillberg och skådespelaren Stephan Karlsén.

Men 1995 såldes Ola och tre schimpanshonor till Thailand av Ölands djurpark. Och sedan dess har aporna levt under miserabla förhållanden och blivit mycket uppmärksammade i världspressen.

- Jag pratade med Edwin Wiek i telefon när han stod framför Olas bur, han hade till och med hållit honom i handen, säger Louise Tillberg.

Ola sitter fortfarande i en mycket liten bur och har inga möjligheter att röra sig ordentligt. Han får aldrig gå ut, har inga grenar att klättra på och visas inte upp för allmänheten.

- Vi kommer aldrig att sluta att kämpa för Ola, med hjälp av de thailändska djurrättsorganisationerna tror jag att det finns hopp.

Kämpar mot myndigheterna

I flera år har Louise Tillberg och Stephan Karlsén försökt få köpa loss Ola men de thailändska myndigheterna har satt sig på tvären.

En nationalpark i Zambia har erbjudit sig att ta sig an Ola och hans tre schimpanskompisar och SAS har erbjudit sig att gratis transportera de fyra aporna.

Det är över två år sedan Louise träffade Ola. Men hon vet att han minns henne och kommer att känna igen sin "mamma" om de får träffas igen.

Samma dag som Ola återfanns delade Schimpansen Olas Fond ut sitt årliga pris till Chimpanzee Rehabilitation Trust i Gambia för sitt arbete med vilda apor.

Petra Axlund

ARTIKELN HANDLAR OM