Oklart om kidnappad journalist

Polisen letade på kyrkogård i Karachi

NYHETER

NEW YORK

Sent i natt var den kidnappade amerikanske journalisten Daniel Pearls öde fortfarande oklart.

Under lördagen sade pakistansk polis att de utesluter att han dödat på det sätt som kidnapparna hävdar.

Samtidigt sade kollegerna på Wall Street Journal att de tror att "Danny" lever.

Foto: REUTERS
Polisen i Karachi söker igenom kyrkogården.

I ett mejl hävdar kidnapparna att han avrättats.

Men nya krav på 20 miljoner i lösesumma gör att amerikanska UD inte gett upp hoppet.

Gruppen som sänt brevet till en rad nyhetsmedia kallar sig Nationella rörelsen för återupprättandet av Pakistans suveränitet.

De hävdar att kroppen efter Pearl, som kidnappades för drygt en vecka sedan, finns "bland offren på kyrkogårdarna i Karachi".

Dessutom ringde en person som uppgav sig företräda kidnapparna i går och krävde två miljoner dollar i lösesumma inom 36 timmar för att släppa Daniel Pearl.

Alla motsägelsefulla uppgifter gör att USA fortfarande hoppas att han är i livet.

Pakistansk polis har sökt igenom begravningsplatser och följt andra spår utan att finna den kidnappade reportern Daniel Pearl, sade en hög tjänsteman på lördagen till AFP.

– Vi utesluter nu möjligheten att han har dödats så som kidnapparna hävdar, sade provinsen Sindhs administrativt ansvarige, brigadgeneral Mukhtar Sheikh.

Kolleger tror att han lever

"Vi tror att meddelandena om den kidnappade reportern Daniel Pearls död är falska", sade Wall Street Journal på lördagen.

Samtidigt grep pakistansk polis släktingar till en av dem som misstänks ligga bakom kidnappningen.

''Baserat på rapporter från Pakistan tror vi nu att båda meddelandena som togs emot i går (i fredags) om Danny var falska. Vi fortsätter att tro att Danny lever'', hette det i ett pressmeddelande från Pearls arbetsgivare, som dock tillade:

''Å andra sidan har vi inte hört ifrån Dannys kidnappare på två-tre dagar. Vi uppmanar dem att släppa Danny. Om det inte är möjligt uppmanar vi dem att demonstrera att Danny lever. Det kan de göra genom att ge oss ett foto där Danny håller dagens tidning''.

Wolfgang Hansson, TT