Säpo träffar fängslad svensktaliban

USA gav sig efter hårda påtryckningar

1 av 2
NYHETER

NEW YORK

Efter mer än en vecka av intensiva svenska påtryckningar har USA gett klartecken till att Säpo får träffa svensktalibanen som sitter fängslad på Kuba.

Beslutet fattades av försvarsminister Donald Rumsfeld personligen.

På måndag bestäms tiden för besöket.

USA är uppenbarligen inte särskilt piggt på att utländska underrättelsetjänster tillåts intervjua soldaterna från al-Qaida som sitter på Guantánamobasen.

Det krävdes intensiva påtryckningar från ambassadör Jan Eliasson i Washington för att få Pentagon och försvarsdepartementet att ge grönt ljus.

- Ett efterlängtat besked, säger Jan Eliasson till TT.

I slutet av nästa vecka

På måndag träffas Eliasson och representanter för Pentagon och försvarsdepartementet för att komma överens om detaljerna. Troligen kommer besöket att kunna ske under nästa vecka.

I så fall blir det andremannen på Sveriges ambassad i Washington, minister Bo Eriksson, och en Säpoman som reser till Kuba.

Förhören kommer att ledas av Säporepresentanten. Det är oklart om han kommer att få förhöra Ali på svenska. Troligen kommer representanter från den amerikanska militären att vilja lyssna på förhöret och i så fall blir arbetsspråket engelska, alternativt att en tolk översätter från svenska.

I första hand vill Säpo veta om Ali stred för al-Qaida eller talibanerna och vem som rekryterade honom.

22-åringen, med algerisk pappa och finsk mamma, är bara en av flera svenskar som rekryterats för att strida i muslimernas heliga krig på olika håll i världen.

Säpo försöker nu kartlägga vilka som har finansierat och planerat verksamheten.

Tiotal länder vill besöka

Ett tiotal andra länder har också ansökt om att få besöka "sina" fångar på Guantánamobasen.

USA har aviserat att man kommer att skicka hem en del av de "utländska" fångarna till sina respektive hemländer men bara om de där ställs inför rätta.

Svensk juridisk expertis har svårt att se hur Ali ska kunna åtalas i Sverige. Därför är chansen stor att han tvingas sitta kvar på Kuba och så småningom ställas inför amerikansk militärdomstol.

Ali sitter precis som de övriga fångarna i en liten stålbur i det fria.

Han får tre mål mat om dagen. En kort stund varje dag tillåts han promenera i en rastgård omgiven av två soldater.

Pilar visar vägen till Mecka

Fångarna har fått en muslimsk präst de kan vända sig till och fem gånger om dygnet kallar en böneutropare till bön. Gröna pilar i burarna visar åt vilket håll Mecka ligger.

En kommission från Röda korset har besökt fångarna. Enligt dem har varken talibansvensken eller någon annan av dem klagat över förhållandena i det som kallas Camp X-Ray.

Fotnot: Ali heter egentligen något annat.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM