”De gamla fick örfilar”

Undersköterska anmälde vanvården - och sa upp sig

NYHETER

GÖTEBORG

Gamla som tvingas ligga i tio timmar i smutsiga blöjor och som inte får komma ut på ett halvår.

Nu larmar personalen på Flatås gårds äldreboende i Göteborgsstadsdelen Högsbo om vanvård.

Men chefen för hemmet vill i stället ha bort den person som offentligt påpekat bristerna.

TIO TIMMAR I smutsig BLÖJA Personalen på Flatås gårds äldreboende i Göteborg fick nog och slog larm om vanvården på hemmet. De gamla fick ligga tio timmar i smutsiga blöjor och serverades kall mat.

- På många punkter är det på gränsen till vanvård, säger undersköterskan Robert Walther till Göteborgs-Posten.

Han har arbetat på hemmet sedan 1988 och såg hur illa patienterna for. När han blev vittne till hur en patient fick en örfil, fick han nog och sade upp sig. Men han bifogade en skriftlig anmälan om örfilen till hemmets chef Inger Jonsson.

Vågar inte tala med massmedia

Hon säger till GP att hon inte minns någon anmälan och är kritisk till att Robert Walther kontaktat massmedia. Därför vill hon helst att han slutar. Trots att facket rasar över detta, har det enligt GP lett till att flera andra anställda som tänkt gå ut med namn dragit tillbaka det av rädsla för repressalier.

För några månader sedan började Robert på Flatås gård igen. Han hade fått löften om att vården blivit bättre. Men det var tvärtom:

- Flera av dem som vill ut i friska luften har inte varit ute ur byggnaden på ett halvår.

Han vittnar också om att patienter fått ligga i smutsiga blöjor upp till tio timmar och att maten som serveras bara varit varm när den serveras till de första patienterna. Ingen tid finns att värma maten på nytt, så många äldre får äta kall mat.

Robert Walther anser att det behövs mer personal för att komma till rätta med missförhållandena.

Han säger att han flera gånger tagit upp problemen med sina chefer, men att inget händer. Personalen är tillsagd att inte diskutera dem med de anhöriga.

Sjukhemmet ska utredas

Aftonbladet har sökt både Robert Walther och sjukhemmets chef Inger Jonsson utan resultat. Hon säger till GP om Walther:

- Obehagligt att han kan ringa till GP och ha en massa synpunkter. Jag undrar om han är lämplig att vara kvar.

Länsstyrelsen ska nu utreda förhållandena på sjukhemmet.

Lars Söderberg