Tre villor vid Nissan evakuerade i kväll

Skyddsvallar byggs under natten

NYHETER

Tre privatvillor i Oskarström, Sennan och Åled vid Nissan norr om Halmstad evakuerades på lördagskvällen på grund av den akuta översvämningsrisken.

Under natten till söndagen kommer räddningstjänsten och hemvärnet att förstärka invallningarna längs floden.

- Vi har fått hit invallningsmaterial från Arvika i Värmland och 60 till 70 personer kommer att vara i gång med arbetet under natten, berättade Halmstads brandchef Anders Carell för TT på lördagskvällen.

- Vi har också ett otal länspumpar i gång på olika ställen.

Beslutet att utrymma de tre villorna fattades efter ett informationsmöte i Oskarström och helt i samråd med husägarna.

Delar av de tre samhällena utmed Nissan låg delvis under vatten på lördagen. Flödet var fyra gånger större än normal och vattennivån två meter över normalläge.

Börjar se effekt

- Vattennivåerna är lika höga, men vi tycker nog att vi börjar se en effekt av invallningarna, sade Carell på kvällen.

Larmet från Nissan gick strax före klockan åtta på lördagsmorgonen då SOS-centralen i Halmstad fick ta emot 30 samtal på fem minuter från boende i Oskarström och Åled.

De drabbade orterna fick snabbleveranser av sand och plastsäckar och hemvärnet kallades in. Militären fick ställa terränggående ambulanser till förfogande för att komma fram på översvämmade vägar.

Omkring 35 hus hotades på lördagseftermiddagen av översvämning. Om vattnet fortsätter att stiga är fler hus i fara.

Broar avstängda

I Oskarström är flera gångbroar avstängda och räddningstjänsten är speciellt oroad för en av broarna, där gas- och vattenledningar går.

Ingen person har kommit till skada på grund av översvämningen, men de materiella skadorna kommer att bli mycket omfattande.

- Vad jag har hört är det här det värsta vi haft sedan 1951, sade kommunchefen Göran Hegen på en presskonferens på lördagen i Halmstad.

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Ekberg (s) oroar sig för framtiden:

- Väderprognosen för lördag och söndag ser bra ut, men vi är oroliga inför måndag, då det ska komma mer regn, sade han.

Ansträngt i Kristianstad

Också i Kristianstad var läget på lördagen ansträngt sedan vattnet stigit ytterligare i Helge å. Bland annat låg stora delar av Tivoliparken i centrala staden under vatten.

På lördagskvällen bedömde dock Räddningstjänsten i Kristianstad att läget var under kontroll. Speciellt utsatta byggnader, bland dem en elcentral, hade vallats in. Två vägar och en järnvägssträcka har stängs av i området. Under natten nöjer sig Räddningstjänsten med att fortlöpande följa händelseutvecklingen på 15 kontrollpunkter i tätorten och avvakta med ytterligare åtgärder.

De stigande vattennivåerna vid bland annat Finjasjön i Skåne och åar i Blekinge hejdade sig däremot under lördagen. Läget bedömdes som stabilt men ändå känsligt kring Finjasjön, Vombsjön och Ringsjön, samt vid Holjeån i Olofström.

TT