bin Ladin-intervjun gjordes under tvång

Frågorna dikterades av terrormiljardären – journalisten hotades

NYHETER

Filmen där bin Ladin intervjuas, som sändes i CNN nyligen, framställdes under tvång.

Frågorna dikterades av bin Ladin och om intervjun inte sändes i sin helhet skulle journalisten trakasseras.

Det hävdar nyhetskanalen al Jazira.

Usama bin Ladin dikterade frågorna åt reportern som gjorde intervjun med terrormiljardären, uppger nyhetskanalen al Jazeera.

Orsaken till att intervjun aldrig sändes i oktober när den spelats in var att den genomförts under tvång och med dikterade frågor till al Jaziras korrespondent.

CNN sände delar av intervjun, något som väckte ilska hos al Jazira som hotade att avbryta allt samarbete med CNN.

I ett uttalanden från al Jaziras huvudkontor i Doha kom under lördagen ett faxat pressmeddelande till nyhetsbyrån AP. Al Jazira hävdar att medlemmar i al Qaida och anhängare till bin Ladin kontaktat CNN och al Jazira var för sig och erbjudit sig att vidarebefordra ett antal skrivna frågor till Usama bin Ladin

Fick ögonbindel

Stationerna agerade individuellt, CNN ställde sex frågor och al Jazira 23. Tio dagar senare, fick al Jaziras korrespondent Tayseer Allouni, som då befann sig i Kabul, order om att täcka en viktig händelse. Han fick ögonbindel och fördes av beväpnade män till bin Ladin. Korrespondenten fick en lista med frågor som redan var sammanställda. Bara någon av dem var ställda från CNN eller al Jazira. Undre intervjun utsattes Allouni för stark psykologisk press, något som gjorde det svårt att ”agera professionellt”, står det i uttalandet. Allouni ställdes slutligen inför ultimatum: att sända intervjun i sin helhet - annars skulle han trakasseras.

Sände inde intervjun

När nyhetskanalen senare mottog intervjun via en satellitsändare beslutade de sig för att inte sända den. Orsaken var att omständigheterna under vilka gjordes inte uppfyllde de journalistiska kraven på objektivitet och professionalism.

Al Jazira kritiserade också CNN:s beslut att sända filmen utan att få ett medgivande från kanalen och utan att förklara under vilka omständigheter intervjun genomfördes. CNN sade under fredagen att de mottagit materialet genom anonyma privata källor.

Annika Sohlander