Två ihjälskjutna under 75-årskalas

Ytterligare två svårt skadade till sjukhus

NYHETER

Två personer, 60 och 75 år, hittades under lördagseftermiddagen skjutna till döds i ett flerfamiljshus i Oslo.

Ytterligare två äldre personer fördes till sjukhus med skottskador.

Alla fyra tillhör ett bridgelag som firade den döde 75-åringens födelsedag.

Den döde mannen i 60-årsåldern och en 75-årig kvinna hittades i en lägenhet i en villa på Arvoll i Oslo. Området är lugnt och stillsamt.

– Vi larmades strax efter klockan 12 av en granne, säger spaningsledare Per Arve Bakke på Oslo polisdistrikt, till NTB.

Förutom de döda fanns två skottskadade män varav den ena hade skjutits i ansiktet och låg på golvet.

Skadorna livshotande

Mannen låg med ett vapen under sig och det kan tyda på att han försökt ta sitt eget liv. Vapnet är enligt Aftenposten ett salongsgevär av kaliber 22, säger Per Arve Bakke. Enligt Ullevåls sjukhus är hans skador livshotande.

Den andre skjutne hade allvarliga skottskador i huvudet men tillståndet betraktas inte som livshotande, enligt Aftenposten.

De bägge skadade ska vara mellan 60 och 70 år.

Hittades av en granne

Polisen har fått upplysningar om att det ska ha varit ett bridgelag i lägenheten under fredagen. Runt 12-13 personer ska ha funnits i lägenheten. De döda hittades av en granne och i lägenheten hittades en hel del spritflaskor och en viss oreda i lägenheten tydde på att det kan ha varit ett slagsmål.

Kirsten och Arvid Waage har bott i villaområdet där skottlossningen ägt rum i 25 år och de är närmaste granne till det vita stenhuset där de fyra äldre personerna hittades. Huset har två lägenheter, en på varje våning, de fyra skjutna hittades i lägenheten på den första våningen. Paret Waage har känt den äldre mannen som bor där i många år.

– Det har varit väldigt tyst och stilla i natt. Vi sover med öppet fönster och jag hör det mesta men i natt härde jag inte ett pip, säger Kirsten Waage, enligt VG.

Hon och hennes man är chockade över tragedin som utspelat sig hos närmaste grannen.

- Vi har varit de godast grannar och har inte ett ont ord att säga om mannen i grannhuset eller hans bror som bor alldeles intill. Även om det varit fest där har det aldrig varit några bråk eller slagsmål där, säger de till VG.

En annan, granne som bor mittemot huset där dödskjutningen ägde rum, håller med.

– Miljön här är lugn och fridfull. Det som har hänt är förfärligt, ofattbart och tragiskt, säger hon.

Hennes man är däremot inte överraskad över det som hänt:

– Jag är inte förvånad med tanke på den "trafik" som varit i det huset. Jag har bott här i 20 år men aldrig hälsat på dem, säger han till VG.

Annika Sohlander