Fullsatt i kyrkan när Astrid Lindgren hedrades

Närmare 1000 gick sedan i fackeltåg till författarinnans barndomshem

NYHETER

VIMMERBY

Närmare tusen personer samlades på lördagen i Vimmerby kyrka för att hedra minnet av Astrid Lindgren. Efter högtiden gick de i fackeltåg till hennes barndomshem.

En barnkör sjöng Astrids älskade visor. Kyrkan var fullsatt, människor stod i gångarna och utanför lyssnade flera hundra till minneshögtiden via högtalare.

Flera av Astrids syskonbarn med makar satt längst fram i kyrkan. Astrids brorsdotter Gunvor Runström, som vuxit upp på familjegården Näs, var en av talarna.

- Det känns förunderligt att ha fått vara ett Bullerbybarn. Vi syskonbarn är tacksamma över att Astrid trots världsberömmelsen förblev vår kloka, roliga och engagerade faster, vår egen sagoberätterska, sade hon.

Evigt sommarlov

Det var ett 70-tal barn från Vimmerbybygden, bland annat från Astrid Lindgrens skola, som sjöng Du käre lille snickerbo, Här kommer Pippi Långstrump med flera Astrid-texter. Genom Idas sommarvisa, där alla i kyrkan deltog, sjöng de in ett evigt sommarlov för hela världens sagotant.

- Jag tror att Astrid finns med oss här i dag genom barnen, sade BrittMarie Broman, som arbetar i Vimmerby församling.

Två amatörskådespelare från Vimmerby, Gunnel Gustafsson och Thorsten Ungsäter, framförde en scen ur den teateruppsättning som av Astrid själv betecknats som Världens bästa Pippi Långstrump.

Tack för all kärlek

Astrid Lindgrens svärson Carl Olof Nyman hade sänt hälsningar från närmaste familjen med tack för all kärlek och hedersbevisning som kommit Astrid och familjen till del den gångna veckan.

Även Martin Lind, biskop i Linköpings stift, deltog i högtiden:

- Astrid var en vägvisare för människans hopp och livslust, sade han i sitt tal. Hon brann för de utsatta och hon visade väg från ensamhet till gemenskap.

Kyrkoherden i Vimmerby, Marita Rosén, ledde minnesgudstjänsten och presenterade vad Astrid skrivit om de psalmer som sjöngs. Bred dina vida vingar tog Astrid och hennes syskon upp varje kväll tillsammans med sin mor Hanna. Och så bad de Gud som haver barnen kär. Det gjorde också deltagarna i minnesgudstjänsten.

Släktkalasen i Näs

När den tusenhövdade församlingen stämde upp O, hur saligt att få vandra, lät det möjligen ännu kraftigare än under släktkalasen i Näs. "Akta dig när vi klämde i allihop med O hur saligt att få vandra, det var som en kampsång", berättade Astrids 90-åriga lillasyster Stina Hergin för TT nyligen.

Alla som ville fick gå fram mot altarringen i Vimmerby kyrka och tända ljus framför en bild av Astrid Lindgren. Snart brann hundratals värmeljus.

Deltagarna ställde sedan upp utanför kyrkan med facklor och gick den dryga kilometern genom Vimmerby till Astrids barndomshem Näs. I täten gick barnen.

Minnegudstjänsten sänds i radio

Gudstjänsten Vimmerby sänds som radiogudstjänst i

P1 imorgon söndag 11.00-12.00.

Arne Bengtsson/TT