- Bara nosen var över ytan

Valpen Emil nära dränkas när hundhuset översvämmades

NYHETER

Lina Karlsson och Peter Berntsson i Åled väcktes av grannens skrik i går morse. Då hade Nissans vatten svämmat över deras hundhus.

Valpen Emil räddades i sista stund, med nosen precis ovanför vattenytan.

Foto: TOMMY STENSSON /STENSSONS BILDER AB
drömmen förstörd Tack vare grannen kunde valpen Emils liv räddas. Men källaren och tomten hos Lina Karlsson och Peter Berntsson är förstörda, och också drömmen om att starta en kennel.

Översvämningshotet i Halland och Skåne var fortfarande akut i natt. Tre familjer fick lämna sina hem och minst 40 hus stod i vatten.

Lina Karlsson var trött och uppgiven sent i går kväll. Källaren som skulle förvandlas till hundrum, hundhusen som de har byggt till sin planerade kennel och den stora tomten är helt förstörda. Ettåriga Tea fryser eftersom pannan gått sönder.

- Det är så ledsamt när man lagt alla sina pengar på att renovera. Grannen springer runt och gråter precis som jag, säger hon.

Men valpen Emil klarade i alla fall livhanken, tack vare grannen.

- Han räddade livet på honom, men allt är under vatten och garaget ser ut att flyta, säger Lina Karlsson.

Svårt att få villan såld nu

Hon och sambon flyttade till Nissans strand i Åled sommaren 1999. Nu vill de inte bo kvar längre, men har samtidigt inga förhoppningar om att få villan såld.

- Det ser hemskt ut i hela Åled. Räddningsmanskapet har gett upp flera fastigheter. Men det senaste vi har hört är att de har fått order om att kämpa för vårt hus och grannens, säger hon.

Den 20 mil långa älven Nissan har ett medelflöde på 40 kubikmeter i sekunden och högsta flöde på 155 kubikmeter i sekunden.

I går forsade 250 kubikmeter i sekunden vid kraftverket vid Nissan. Oskarström, Sennan och Åled låg mer eller mindre under vatten. Nivån var två meter över den normala.

- Vi vet inte omfattningen av förödelsen förrän vattnet går tillbaka. Det viktigaste nu är att se att inga människor är i fara, säger Bo Pettersson vid Räddningstjänstens informationsstab i Halmstad.

Vid niotiden i går började vallarna till sist göra nytta.

- Vi pumpar nu ut vatten men har fortfarande stora problem. Läget är mycket allvarligt, säger Anders Carell, brandchef i Halmstad.

Över 100 personer från militären, kommunens tekniska kontor och räddningstjänsten arbetade hela natten med att försöka rädda så många hem som möjligt.

Camilla Norström