”Utbilda skolbarn i att föda”

NYHETER

Barnmorskan Marietta Thunström tror att man kan råda bot på den ökande kejsarsnittsfrekvensen med förlossningsutbildning för barn.

- Kunskap ger trygghet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Marietta Thunström vill sätta förlossningsutbildning på skolschemat.

Alltfler väljer kejsarsnitt. I Göteborg ställs frågan på sin spets sedan Östra sjukhuset och Mölndal börjat neka kejsarsnitt utan medicinska skäl.

Marietta Thunström, som jobbat många år inom förlossningsvården men i dag har gått över till hemförlossningar, menar att kejsarsnittstrenden måste stoppas.

För att göra det krävs en flerstegsraket. Först måste förlossningsvården fungera, så att kvinnor känner trygghet. För det andra behövs bättre utbildning i barnafödande.

"Hur kroppen funkar vet man inte"

- Man kan i dag ha mycket goda kunskaper i juridik och andra teoretiska ämnen. Men hur kroppen fungerar vet man inte, det märker jag på alla konstiga frågor, säger hon.

Hon vill sätta förlossningsutbildning på skolschemat och tycker man ska börja redan på lågstadiet. Viktigt är att kunskapen och diskussionen varvas med studiebesök.

- Man kan visa filmer om förlossningar för sjuåringar, filmer utan blod och vrål.

- Också små flickor måste fatta att födsel är en naturlig process.

När hon förlöser kvinnor i hemmen, är det inte ovanligt att syskon är med.

- Syskon som varit med en förlossning, som ser att det är naturligt, jag tror inte att de flickorna blir rädda för att föda.

Unni Drougge skriver Om de trendiga snitten.

Debatt

Läs också:

Christina Vallgren