Jordbävning dödade minst 45 i Turkiet

Antalet döda i Anatolien väntas stiga

1 av 2 | Foto: reuters
Ett äldre par sitter utanför ett raserat hus i staden Bolvadin, 20 mil sydväst om Ankara.
NYHETER

SULTANDAGI

Minst 45 människor omkom i en kraftig jordbävning i västra Turkiet på söndagen.

Bara tolv timmar efter skalvet kallades räddningslagen med sökhundar tillbaka, eftersom hoppet om att hitta fler överlevande bedömdes vara ute.

- Vi har kommit fram till att det inte finns några överlevande under bråtet. Letandet har därför avslutats, sade Halil Ibrahim Turkoglu, biträdande guvernör i provinsen Afyon till nyhetsbyrån Anatolia.

Antalet skadade uppgick till cirka 170.

Enligt myndigheterna skonades många liv tack vare att det var söndag och folk var hemma från arbetet.

Närmare 150 hus rasade ihop i Afyon. Många fick sina skador när de i panik hoppade ut från fönster och balkonger.

Skalvet inträffade strax efter klockan åtta svensk tid på morgonen. Epicentrum låg utanför Bolvadin cirka 30 mil sydväst om huvudstaden Ankara.

Enligt seismologiska institutet i Istanbul hade det första skalvet en Richtermagnitud på 6,0. Det följdes av flera efterskalv, varav det kraftigaste uppmättes till 5,6 på Richterskalan.

Fuskbyggen

Skalven kändes över stora delar av Turkiet, som genomkorsas av ett stort antal förkastningar. 1999 omkom cirka 20 000 människor i två svåra jordbävningar i nordvästra Turkiet. Fuskbyggen anses bära skulden till en stor del av dödsoffren.

Söndagens skalv vräkte också omkull minareterna vid många moskéer.

Medan chockade ortsbor stannade ute på gatorna och försökte nå anhöriga per telefon grävde räddningsmanskap från civilförsvaret i ruinerna på jakt efter överlevande.

Premiärminister Bülent Ecevit och flera andra ministrar besökte skalvområdet och försökte lugna de drabbade. Han lovade att staten skulle se till att de får den hjälp de behöver.

- Staten gör sitt bästa, försäkrade han vid ett besök i Bolvadin.

Efterskalv

Ecevit manade också till stor försiktighet de närmaste dagarna med tanke på risken för ytterligare efterskalv. Framför allt uppmanade han befolkningen i de värst drabbade städerna Bolvadin, Sultandagi och Cay att inte vistas i hus som inte myndigheterna förklarat vara säkra.

Katastrofskalven 1999 avslöjade att myndigheterna var totalt oförberedda. Den här gången skickades räddningsmanskap ut omgående och förnödenheter, bland annat 1 000 tält, sändes till jordbävningsområdet. Ett fältsjukhus inrättades i Bolvadin och på berörda departement trädde krisorgan i funktion för att samordna hjälpinsatserna. Fältkök delade under den kylslagna söndagskvällen ut varma mål mat till dem som inte ville återvända till osäkra hem.

Många fristående vård- och räddningsgrupper skickade också personal till Afyon-provinsen.

Det första utländska erbjudandet om hjälp kom från ärkefienden Grekland, som dock fick svaret att någon utländsk hjälp inte behövdes ännu.

FAKTA: 80 000 DÖDA I TURKISKA JORDSKALV PÅ 100 ÅR

TT-Reuters