Trakasserande befäl befordrad trots åtalshot

Tvingade slarvig värnpliktig att bete sig som en hund

NYHETER

STOCKHOLM (TT) Den 24-årige fänrik som tvingade en värnpliktig att krypa och urinera som en hund därför att han tappat bort sitt vapen, har befordrats till löjtnant. Trots att han riskerar åtal, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

- Frågan ska prövas rättsligt. Försvarsmakten kan inte föregå det genom att bestraffa honom, säger brigadgeneral Jan Warren, t f personalchef vid försvarsmakten.

Händelsen inträffade i juni förra året. En värnpliktig vid Älvsborgs amfibieregemente hade blivit av med sitt vapen under en övning. Som straff beordrade den dåvarande fänriken honom att krympa runt på alla fyra som en hund för att leta efter det. När vapnet hittats blev den värnpliktige tillsagd att lyfta benet som en hund och låtsas kissa på det.

Fänriken blev därefter misstänkt för att ha åsidosatt vad som gäller för honom i hans ställning som yrkesofficer. Försvarets personalansvarsnämnd tog upp frågan och beslutade att anmäla saken till åklagare, som ännu inte tagit ställning till om befälet ska åtalas.