Gen som ger långt liv hittad

Isländska forskare hoppas utveckla medicin som förlänger livet

NYHETER

Isländska forskare har hittat genen som ger ett långt friskt liv.

Genen producerar ett protein som gör att vissa lever till dryga 90 år.

Nu vill de utveckla en medicin som förlänger livet.

Forskare har lyckats spåra Methuselah-genen, en DNA-sträng som ger god hälsa i hög ålder för både män och kvinnor. Upptäckten skapar möjligheten för forskare att skapa ett ”livselixir”, ett läkemedel som förlänger livet, skriver tidningen Observer.

– Det finns ingen anledning till varför vi inte skulle kunna göra det. Vi kan lokalisera genen och så snart vi kartlagt sammansättningen i dess DNA och hur den fungerar i kroppen kan vi kopiera det och framställa det syntetiskt, säger Kari Stefansson, vd på forskningsföretaget DeCode Genetics, ett isländskt bioteknik-företag.

1200 människor har jämförts

Forskarna har studerat Islands unika folkbokföring som går ända tillbaks till vikingatiden. Syftet var att kunna spåra dem som levt exceptionellt långa liv, över 90-årsstrecket, skriver Observer.

Först ville forskarna undersöka om personer som levt länge var släkta med varandra. I studien jämfördes 1 200 människor som levt länge med en lika stor grupp som hade en levnadsålder som motsvarade genomsnittet. Slutsatsen blev att personerna i den första gruppen varit närmare släkt än de andra.

– Naturligtvis kan deras långa liv också vara resultatet av att de levt i en liknande miljö men det verkar ologiskt med tanke på att de flesta islänningar har ungefär samma livsstil, säger Kari Stefansson.

Forskarlaget började därefter studera islänningar blod för genetiska särdrag som kunde underlätta fastställandet av den gen som ger ett längre liv. Det visade sig vara enklare än det låter eftersom företaget redan har en blodbank med prover från 60 000 islänningar som använts i genetisk forskning kring schizofreni, astma, stroke och benskörhet.

Lätt att spåra gener på Island

Genetisk forskning är idealisk på Island.

- Vi har samma genetiska sammansättning som alla andra men eftersom vi är en liten befolkning, cirka 270 000, på liten yta är det lättare att särskilja vissa gener och deras funktioner, säger Stefansson.

Genetiska anlag för ett långt liv kunde fungera på två sätt, antog forskarna. Antingen kunde de som har Methuselah-genen komma från familjer där inga ärftliga sjukdomar förekommit. Det andra alternativet var att de som lever länge ärver en gen som skyddar dem från krämpor när de blir äldre.

Tillverkar protein

– Vi visste inte vilket som gällde innan vi forskade vidare och upptäckte att hög ålder verkar hänga samman med en speciell gen, Genen tillverkar på något sätt ett protein i kroppen som gör att människor lever längre, säger Stefansson.

Men ingen lever för evigt- trots genen. Andra gener som predestinerar sjukdomar hos en människa i ungdomen kan göra att personen aldrig blir så gammal att Methuselah-genen kan ge extra år till livet.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM