Danske prins Henrik degraderad till trea

Åkte förolämpad till sitt slott i Frankrike

NYHETER

Här är mannen som alltid känt sig som nummer två.

Den danske prinsen Henrik har mest blivit känd som drottning Margrethes man.

Men droppen blev när han blev offentligt degraderad till tredjeplatsen i monarkin efter sonen Fredrik.

Förödmjukad åkte han till sitt slott i Frankrike för att tjura.

Foto: AP
- Jag känner att jag lagts på is efter 30 år, säger prins Henrik som därför valde bort det kungliga bröllopet i Holland. Bilden där han skålar med sin drottning Margrethe togs under gladare dagar.

Prinsen känner sig åsidosatt och förödmjukad berättar han för kvällstidningen B.T. Detta var ett av skälen till att han valde bort det kungliga bröllopet i Holland för att i stället åka till Caïx i Sydfrankrike, där han har ett vinslott.

Prinsen säger i intervjun att han åkt till slottet för att fundera över livet. Han säger också att han alltid känt sig som nummer två efter sin fru och regenten drottning Margrethe, och att han varit nöjd med detta.

”Ett slags obetydligt bihang”

– Men jag vill inte efter så lång tid, se mig själv degraderad till trea och ett slags obetydligt bihang, säger han i intervjun.

Känslan kommer av att han under årets nyårsvaka agerade värd då hans hustru var sjuk. I pressen framställdes det dock som om sonen prins Fredrik var värd och därmed förpassades Henrik till tredjeplatsen i kungahuset.

Han tycker att varje familjefar borde få vara värd i sitt eget hus och är mycket ledsen och upprörd över att personer i kungahuset och i pressen tillskrivit kronprinsen värdskapet.

”Rest hit för att göra en markering”

Trots att han är upprörd betonar han att förhållandet till makan och sonen inte påverkats.

– Det är bilden av mig jag ifrågasätter. Jag har rest hit för att göra en markering. Jag känner att jag lagts på is efter 30 år, säger han.

Henrik är dansk medborgare sedan 35 år och har varit gift med Margrethe nästan lika länge, i 30 år.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM