Prinsen på ärten

Därför fick Margrethe åka ensam på bröllopet

NYHETER

Prins Henrik av Danmark är sur.

- Jag känner mig som ett obetydligt bihang, säger han stött.

I trots stack han till slottet i Frankrike i stället för att åka på kungligt bröllop i Holland.

I lördags samlades Europas kungligheter i Amsterdam för att fira bröllopet mellan kronprins Willem-Alexander och Máxima.

Danska drottningen Margrethe och sönerna kronprins Frederik och prins Joachim fanns bland de 1 600 gästerna. Men inte pappa prins Henrik.

Han är arg och känner sig djupt åsidosatt.

Efter 30 år som andreman vid sin hustru drottningens sida upplever han sig degraderad till tred-jeplatsen i monarkins rangordning.

Han har surnat till på pressen som skrev att sonen var värd för nyårsvakan när drottningen var sjuk.

Värd roll som familjefar

Det var en roll Henrik ansåg sig ha eftersom han tycker att en familjefar ska få vara värd i sitt eget hem.

- Man kan inte bara ändra på ordningsföljden för att någon säger så eller för att sälja mer tidningar, säger prins Henrik till danska kvällstidningen Berlinske Tidende (BT).

Som hämnd bojkottade han helgens bröllopsparty i Holland. I stället flydde han till familjens vinslott i Caix i Sydfrankrike.

Åkte för att fundera

- Jag har åkt hit för att fundera över mitt liv. I många år har jag varit nummer två i Danmark och det är en roll jag känner mig till freds med. Men jag vill inte, efter så lång tid, se mig själv degraderad till trea, säger prins Henrik till BT.

Prinsen har känt sig förnedrad tidigare. Han gnällde i många år innan han till sist fick egen lön och slapp be makan om fickpengar.

Camilla Norström