Miraklet i Kittelfjäll

Tre snowboardåkare räddades ur lavin

NYHETER

Mikael Holmlund, 20 såg lavinen komma men hann inte undan.

Han begravdes 60 centimeter under hårt packad snö.

- Det var obehagligt, som att sitta i cement, säger han.

Efter 20 minuter under snön räddades han.

Foto: PATRICK TRÄDGÅRDH
ÄNGLAVAKT Tre snowboardåkare från Skellefteå sveptes med av en lavin i Kittelfjäll i går eftermiddag. De begravdes under den hårdpackade snön men lyckades slå upp ett andningshål och klarade sig på så sätt tills räddningen kom. Arkivbild.

Tillsammans med en kamraten Daniel Bergsten åkte Mikael Holmlund och Johan Karlsten snowboard efter varandra på kanten av en ravin i Kittelfjäll igår eftermiddag när snön plötsligt brast.

Daniel Bergsten lyckades undkomma lavinen.

- Plötsligt föll jag rakt ner och när jag tittade uppåt såg jag en stor spricka i snön och sedan kom allt, säger Johan Karlsten, 20, Västerbottens-Kuriren.

Med hjälp av sin mobiltelefon kunde Daniel Bergsten larma en annan kompis som befann sig nere vid liften och som i sin tur ordnade så att räddningsinsatsen kunde sättas igång.

Efter att ha varit helt täckta av snö i flera minuter lyckades Mikael slå upp en hand genom snötäcket.

- Jag hörde någon ropa och sedan såg jag handsken, säger Daniel till tidningen

Johan hittades tidigare. Han hade fått halva kroppen gömd av snömassorna. När de senare inte hittade Mikael blev det panik.

När Mikael grävts fram efter 20 minuter konstaterade de att ingen var skadad. Bara lite omtumlade. De åkte backen ner för egen maskin.

Räddningspersonalen fortsatte sedan under eftermiddagen och kvällen att leta efter fler personer som kunde drabbats av lavinen, bland annat med hjälp av en lavinsonder. Men ingen ytterligare hittades och sent i går fanns inga uppgifter om att någon skulle saknas.

I går kväll åkte killarna hem till till Skellefteå.

- Det är inget man vill göra om precis. Man har fått respekt även för små laviner, säger Mikael Holmlund till Västerbottens-Kuriren.

Lavinfaran i de svenska fjällen

Fredrik Engström