Heterotjejerna tog homopriset

Gaysverige delade ut årets priser

1 av 3
ÄLSKADE BRUDAR Heterotjejerna Nina Inhammar från Friends, skådespelerskan Helena Bergström, biträdande näringsminister Mona Sahlin och artisten Lena Philipsson fick pris. Inte förvånande tyckte galans arrangör Anders Öhrman: "Det är ju dom vi älskar."
NYHETER

När Gaysverige ordnade prisutdelning regnade det priser över heterobrudarna. Årets hetero blev Mona Sahlin.

- Jag är hellre ovanlig med er än vanlig med Alf Svensson, sa hon och fick publiken att ställa sig upp och tjuta sitt bifall.

För sjätte året i rad arrangerade tidningen QX gaygala, i år på Tyrol i Stockholm. En glittrande, skrattande, sprudlande, glamorös och kändistät tillställning.

Anmärkningsvärt många av pristagarna var heterobrudar.

- Det är ju dom vi älskar, säger Anders Öhrman, ansvarig för Gaygalan.

Årets hetero blev biträdande näringsminister Mona Sahlin - nominerad även förra året, men pristagare först i år.

Kommer du jobba hårdare för heterosarna nu?

- Nej, de klarar sig själva, det är homosarna man behöver jobba för, säger hon.

Hon fick sitt pris i konkurrens med Kikki Danielsson och Lena Philipsson. Lena Philipsson fick två priser, Friendstjejerna Kim Kärnfalk och Nina Inhammar fick hämta priset för Årets låt. "Sprängaren", efter Liza Marklunds bok, fick pris för Årets film.

- För där är en flata sprängd i bitar och i dag får man vara glad för varenda köttslamsa i svensk film, skämtade Mark Levengood och lämnade över priset till skådespelerskan Helena Bergström och regissören Colin Nutley.

Priset stannade i familjen

Men heterograbbarna var få.

- Det är inte så många straighta killar som uttalar sig i gayfrågor. Det har inte funnits nån som har gjort så himla mycket. Och är det nån kille som vinner schlager-SM, då är han ju bög. Om Bodström skulle fatta något beslut som var bra för oss, skulle han bli nominerad på en gång, lovar Anders Öhrman.

Titeln Årets homo stannade inom familjen. Sångaren Andreas Lundstedt fick ta över titeln från sin fästman Magnus Carlsson.

- Det var här vi träffades förra året, sa Andreas Lundstedt och skickade luftpussar över publiken.

Mest allvarligt var årets hederspris: Stig-Åke Petersson hedrades för att han i 30 år kämpat ideellt för att ge homosexuella som förföljts i sina hemländer uppehållstillstånd.

Christina Vallgren