Snacka om grymt jobb

Aftonbladet har hittat de ovanligaste jobben i Sverige

NYHETER

Visst finns det lediga jobb i lågkonjunkturens Sverige.

En del verkar mer spännande än andra.

Vad sägs om galtskötare, kläckeriföreståndare eller "finanskreatör"?

Annonsen i arbetsförmedlingens Platsbanken för galtföreståndar-jobbet har valsat runt runt på internet några veckor under rubriker som "Trött på ditt nuvarande jobb?"

Arbetsbeskrivningen "Spermasamling samt skötsel av djuren. Ingen tidigare erfarenhet krävs" har lockat fram en hel del glada flin.

På avelsanläggningen i Hållsta utanför Eskilstuna är de rätt trötta på uppmärksamheten.

- Det var en från "Hassan" som hörde av sig och det är andra som ringt och undrat varför den tidigare galtskötaren sa upp sig. Men vi tar det här jobbet på största allvar. Utan oss fungerar inte grisproduktionen, säger Leif Mikkelsen, förman på Hållsta.

Tjänsten som galtskötare är tillsatt

Han tycker det är larvigt att bli upphetsad över insemination.

- De flesta inser väl att någon måste göra jobbet men i storstan tänker de väl inte på det, säger han.

Några seriösa sökande?

- Ett 30-tal. Det är mer än normalt men de flesta hörde av sig innan annonsen blev så spridd - och nu är tjänsten tillsatt, säger Leif Mikkelsen.

"Vi sköter om dem som hästar"

Han tycker det är ett jättebra jobb för den som är intresserad av djur. Galtarna på Hållsta har det bättre än sina bröder och systrar i djurfabrikerna.

- Vi sköter om dem som hästar, säger Leif Mikkelsen.

Galtskötaren ser till dem varje dag, gör rent i boxen och ger dem foder och nytt strö. De 188 galtarna på Hållsta har sju kvadrat var att böka runt på - och så mycket sex de orkar.

Men säg den lycka som varar för evigt. De är ungefär ett år när de kommer dit och får bara stanna 8-9 månader. Sedan blir även de korv och fläskkotlett.

Och för dig som är nyfiken på hur spermasamlingen går till kan vi berätta att galten luras att betäcka en "fantom" och sedan sker själva samlandet för hand.

Här är fler ovanliga yrken

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM