Victoria i tårar på minneshögtiden

Fadimes kista bars av vännerna

1 av 3 | Foto: Peter Knopp
Fadime Sahindals kista bärs ut ur kyrkan av sex kurdiska kvinnor.
NYHETER

Flera tusen personer deltog i högtiden till Fadime Sahindals minne i domkyrkan i Uppsala på måndagen.

Bland deltagarna fanns bland annat kronprinsessan Victoria.

Kistan bars ut av sex unga kurdiska kvinnor - bland annat Fadimes bästa vänninna.

Timmen innan högtiden inleddes ekade den väldiga stensalen, som kan ta upp till 2000 besökare, av gråt och klagan. Domprosten Tuulikki Koivunen Bylund gjorde vad hon kunde för att trösta Fadimes otröstliga släktingar och vänner på anhörigbänkarna.

Vilade på en bädd av vita blommor

Längst fram i kyrkan vilade Fadime i en svart kista ovanpå en vit blomsteruppsättning. Runt kistan: Ett stort antal kransar kring koret, en lång rad med tända ljus i sjuarmade ljusstakar och på golvet ett stort portätt på Fadime.

Bland de som kommit till domkyrkan för att delta i högtiden fanns kronprinsessan Victoria, talman Birgitta Dahl och integrationsminister Mona Sahlin.

När högtiden började klockan 12.00 fanns knappt 1300 personer inne i kyrkan, och ännu fler väntade på kyrkbacken, där flaggorna vajade på halv stång i den råkalla februaridagen. Många unga, allvarliga, med en blomma i handen.

Även Aftonbladets läsare uttryckte sitt deltagande i sorgen: Klockan 11.10 hade totalt 186 684 skrivit under namninsamlingen till Fadimes minne.

Victoria grät till vännernas avsked

Ceremonin inleddes med Georg Friedrich Händels ”Largo”, därefter ett kort välkomstanförande av domprosten Tuulikki Koivunen Bylund, som avslutade med att hälsa besökarna välkomna på kurdiska.

Högtiden dominerades därefter av musik: ”Bortom himlen” av Eric Clapton, "Som en bro över mörka vatten" av Simon & Garfunkel och "One" av U2, Fadimes favoritlåt.

U2-låten var en musikalisk sista hälsning till Fadime från hennes bästa vänner, som stod ordlösa runt kistan när låten spelades.

Det var ett av de starkaste ögonblicken under hela den en timme långa högtiden, och kronprinsessan Victoria var inte den enda som hade svårt att hålla tillbaka tårarna när låten klingat ut.

Många samlades utanför kyrkan

I folksamlingen utanför kyrkan fanns utöver släkt och vänner även representanter från ”Glöm aldrig Pela och Fadime-föreningen”, som bar på en röd banderoll med texten: ”Fadime – vi kommer att fortsätta din kamp mot hedersmord”.

- Massor av människor har sökt sig till oss efter det tragiska mordet, säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen.

I slutet av minneshögtiden fördes kistan ut ur det västra valvet till en väntande bil. Kistan bars av sex svartklädda kvinnor, bland annat Fadinmes bästa väninna, och åtföljdes av hennes anhöriga.

Ackompanjerad av kyrkklockor

Hundratals människor kantade vägen när bilen rullade iväg i procession mot kyrkogården, ackompanjerad av klockorna från domkyrkan.

Minneshögtiden, som direktsändes i TV4, kommenterad av nyhetsankaret Bengt Magnusson, började klockan 12.00 och pågick fram till 13.00.

webb-tv

Simone Söderhjelm, Fredrik Rundkvist