”Jag har sex med en yngre man”

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarnas frågor

NYHETER
Foto: Per Björn

 Pernilla har sex med en 22-årig kille och det har pågått ett år Själv är hon 44. Och oroar sig över framtiden.

Vad är det du oroar dig över.

– Hur ska jag kunna hålla kvar hans intresse. Jag ser bra ut nu men om tio år kommer jag att vara 54 och han 32.

Hade han velat ha en ung kvinna hade han väl valt det?

– Jo visst. Men han är så ung så han kan hinna ändra sig.

Det kan ju du med. Vem vet vad du känner när du är 54?

– Germanie Greer som haft massor av män säger att hon nu som äldre får lika mycket njutning av att inte dela sin säng med någon som hon hade när hon var ung och hade en man bredvid sig. Det känns som om jag missat så mycket. Det är först med den här killen som jag fått orgasm.Jag vill ta igen alla mina förlorade år. Nu kan jag ju jämföra och min man kunde inte hålla på alls som den här killen.
Han är så ung att han kan hinna ändra sig

Jag gissar att det är många kvinnor som är både far och mormödrar som först i den åldern tycker att sex är riktigt bra. Men tillbaka till dina känslor. Vad är det du fastnat för hos honom?

– Det är sex först och främst. Så får han mig att uppskatta de egenskaper som tagit mig så hårt åt att skaffa. Som självförtroende. Jag tycker om att visa honom hur världen funkar. Ta med honom på restauranger. Känna att det är nytt för honom. Jag ser världen genom hans ögon. Jag betyder något.

Unga män tycker om sjävförtroendet och humorn hos äldre kvinnor.

– Han säger att tjejer i hans egen ålder är hårda. De är lättstötta av sig. Han tycker om att jag har självförtroende och kan leva ut sexuellt. Det är en maktkänlsa som är otrolig med en yngre kille, samma maktkänlsa som jag gissar att män förmodligen alltid haft med yngre kvinnor. För mig är det nästan lika kul som sex att visa honom restauranger, teatrar, intressanta människor som han aldrig skulle ha mött utan mig.

Så är det hans ungdom som åstadkommer allt det här eller hans person?

– Han har öppnat saker som varit nedtryckta i mig hela livet och jag har stöttat honom intellektuellt. Vi har gett varandra något båda två.

Och nu är du rädd för att det ska ta slut?

– Ja jag är rädd för att jag inte kan släppa honom och att få vara med om en baksmälla av förödmjukelser. Jag är fortfarande snygg, men om tio år är jag inte säker på att vara lika attraktiv.

Om tio år tycker du kanske inte att han är spännade heller. En del unga killar kan mogna till små gubbar i förtid.

- Så du tycker bara att jag ska njuta av det så länge det varar?

Ja, och se till att hålla en ”känsloö” för dig själv så att allt inte rasar för dig om det blir slut.

Kommentar

Sex utan krav eller förpliktelser är verkligen ett privilegium för den äldre kvinnan.

Om hon kan tygla den terror som vi alla lever i att hålla oss så snygga som möjligt så är det mindre som står på spel, ingen hungrig livmoder som vill bli fylld, inga orimilga krav på att en man ska uppfylla allt, inga hushållsförpliktelser eller stereotypa könsrollskrav.

Och om förhållandet tar slut, ja det är ju stor risk men varför förstöra stunden med det. Eller som poeten Anna Rydstedt säger ”Låt inte futurum härja i ditt presens”.