Minst 100 jobb kvar i Gislaved

Svensk förhandlar om köp av däckfabriken

NYHETER

Näringsminister Björn Rosengren bekräftar att minst en svensk köpare förhandlar om att ta över Continentals nedläggningshotade fabrik i Gislaved.

Även inom finska däcktillverkaren Nokian uppges krafter vara intresserade av fabriken.

Däckfabriken är till salu - för rätt pris. Det gjorde Continental klart redan före jul.

Köpare finns också, avslöjade affärsmannen Carl Bennet i helgen. Han har enligt Dagens Industri förmedlat en kontakt till näringsminister Björn Rosengren, som på måndagen bekräftade att minst ett svenskt företag visat intresse att ta över.

"Fler än en är intresserade"

Enligt Continentals presschef Andreas Meurer handlar det om flera svenska intressenter.

Förhandlingar pågår sedan december mellan svensken och den tyska huvudägaren Continental, uppger näringsdepartementet för aftonbladet.se.

Björn Rosengren vill dock inte uttala sig varken om vem den svenske intressenten är eller om det finns fler än en intresserad köpare. Hur många av de sammanlagt 774 jobben som kan räddas är också oklart.

- Det är viktigt att förhandlingarna får fortgå ostört. Samtalen förs nu direkt mellan intressenten och det tyska företaget, säger näringsministerns pressekreterare Eva Rosengren.

Diskussioner startade i december

- Diskussioner har förts sedan december. Som jag förstått är det en svensk köpare. Det handlar om att många är angelägna om att däcktillverkningen ska fortsätta.

Bland de som gärna ser att fabriken i Gislaved fortsätter finns inte bara de anställda. Gislaved har landets sista däckfabrik och både Volvo och Saab - som idag får däck från Gislavedsfabriken - uppges stödja tanken på en fortsatt tillverkning i Gislaved även om Continental drar sig ur.

Enligt Carl Bennet är den svenske intressenten "en välkänd svensk person med stor industriell erfarenhet som är beredd att köra verksamheten vidare".

Volvo och Saab vill rädda Gislaved

Med vid förhandlingsbordet finns även regeringens kontaktman, före detta statsrådet och industriministern Thage G Peterson.

Finska däcktillverkaren Nokian Tyres uppges också vara intresserad av att ta över Gislaved. Enligt Dagens Arbete är starka krafter inom finska Nokian Tyres intresserad av fabriken i Gislaved. Uppgiften kan dock inte bekräftas.

- Såvitt jag vet finns inget sådant beslut. Det har inte förts någon officiell diskussion om köp av Gislaved, säger Nokians informationschef Raila Hietala-Hellman till tidningen.

Minst 100 jobb blir kvar

På måndagen sa Continentals presschef Andreas Meurer till Ekot att företaget kan komma att behålla runt 100 arbetstillfällen i Gislaved.

Företaget vill ha kvar ett lager för marknaden i Norden och ser gärna att även dubbning och montering kan utföras i direkt anknytning.

MBL-förhandlingarna kring nedläggningen är inte klara. Något formellt beslut om nedläggning är inte heller fattat. Det slutliga beskedet om fabrikens framtid väntas först om ett par veckor.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM