Magvirus drabbar Karolinska sjukhuset

Tre avdelningar har redan stängt - en fjärde befaras smittad

NYHETER

Kraftig magsjuka har isolerat delar av Karolinska sjukhuset i Solna.

Den första patienten drabbades i torsdags förra veckan.

Nu har tre avdelningar intagningsstopp och en fjärde är i riskzonen.

Viruset orsakar våldsamt illamående, kräkningar och kraftig diarré.

På sjukhuset har tre avdelningar och minst 54 vårdplatser hittills tvingats stänga på grund av det mycket smittsamma viruset.

Första larmet kom i torsdags från njurmedicinska akutavdelningen. Sedan följde akutintagen vid gastroenterologiska och medicinska avdelningarna.

Knappt 30 smittade hittills

Knappt ett 30-tal personer, både personal och patienter har nu insjuknat. På måndagseftermiddagen kom larm om att ytterligare en avdelning på neurologen kan vara drabbad, men det fanns på måndagskvällen ännu inte några svar på inlämnade smittprov.

- Vi är oroliga att personal men även anhöriga till patienter ska sprida smittan, säger Bo Ringertz, chefläkare vid Karolinska sjukhuset..

Det handlar om det aggressiva calciviruset , precis som vid de flesta tidigare epidemier av magsjuka i vården.

- Vi vet inte hur det kommer hit. Men det dyker upp varje år och är oerhört smittsamt. Man insjuknar akut men efter något eller högst två dygn har det gått över, säger Bo Ringertz.

Sprids i vårdapparaten

Det räcker med att en patient med smitta kommer in på akuten. Patienten rör sig sedan genom vårdapparaten och hinner sprida viruset till flera avdelningar innan sjukdomen bryter ut.

Det är dessutom svårt att skydda sig. Noggrann hygien förbättrar chansen att inte smittas. Men viruset sprids även via luften och det är inte någon större idé att medicinera då man väl drabbats.

- Det går över så snabbt att man inte hinner medicinera. Barriärvård, isolering, är det enda vi kan göra.

De patienter som redan var intagna på de drabbade avdelningarna får stanna kvar. Planerade intagningar slussas tills vidare till andra avdelningar och tidigast på torsdag kväll kan de nu stängda avdelningarna öppna.

Ingen patient i fara

Någon fara för de patienter som idag drabbats föreligger inte, enligt Bo Ringertz. De får extra vätska och vårdas under väl kontrollerade former.

- Man brukar kunna öppna 72 timmar efter sista insjuknandet. Vi har haft något enstaka i dag så i bästa fall kan vi öppna igen på torsdag kväll. Men dyker det upp mer i morgon kommer det att ta ytterligare minst ett dygn, säger Bo Ringertz.

Caroline Olsson