"Polisen - var god dröj"

Det kan dröja timmar innan de kommer efter ett larm

NYHETER

Över en timme.

Så länge får misshandlade vänta innan polisen kommer.

Det visar nya siffror som Aftonbladet i dag kan avslöja.

- Det här urholkar förtroendet för polisen och leder till att folk tar lagen i egna händer, säger Jan Karlsen, Polisförbundets ordförande.

Misshandelslarm får alltid högsta prioritet och ska innebära omedelbar utryckning. Trots det är den genomsnittliga tiden från att larmsamtalet registreras till dess en polispatrull är på plats 30 minuter och 22 sekunder. I vissa län är genomsnittstiden över en timme.

Polisbrist är en av de tio viktigaste samhällsfrågorna för ungdomar i dag enligt den Sifo-mätning som gjorts för Aftonbladets demokratisatsning Ungt val.

Unik undersökning

Polisförbundet har gjort en rikstäckande undersökning om polisens utryckningstider, unik i sitt slag, som publiceras i veckan. Aftonbladet kan redan i dag avslöja resultatet.

- Medborgarna ska känna trygghet, det gör man inte när man läser de här siffrorna. De långa tiderna leder till frustration hos polismännen och sätter ner deras ork, säger Jan Karlsen.

Förutom misshandel studeras flera andra brottstyper i undersökningen.

För skadegörelse tar det i genomsnitt en timme och åtta minuter för polisen att komma fram. Snittiden för inbrott och stöld är en timme och 36 minuter.

Det framkommer också att en kvinna i Värmland fick vänta i 52 minuter efter att ett besöksförbud överträtts. I Malmö fick ett rånoffer vänta i en timme och 15 minuter.

Skillnaderna över landet är stora. I Jämtlands län är snittiden för misshandelsfall en timme och nio minuter medan det i Gävleborg bara tar elva minuter innan polisen kommer.

- Det handlar självklart om de stora avstånden. Vi är för få poliser och det blir bara sämre och sämre. Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har, säger Hans-Eric Hansson, polis i jämtländska Strömsund.

Länspolismästaren Lennart Saläng ger samma förklaring.

- Jämtland täcker 12 procent av Sveriges yta men har bara en procent av polisresurserna. Vi har inte lägre ambitionsnivå än andra, säger Lennart Saläng.

"Det behövs nya grepp"

Orsaken till de långa väntetiderna är dock inte bara resursbrist, menar Jan Karlsen, Polisförbundet.

- Antalet poliser är avgörande, sedan handlar det också om möjligheten att hantera olika brott på ett adekvat sätt. Jag skulle vilja att polismännen ges mycket större befogenheter att styra över sin egen dagliga verksamhet.

- Det finns ingen generallösning, men måste titta på oerhört många komponenter. Det behövs nya grepp. Många polisers goda idéer hamnar i dag på hälleberget, säger Jan Karlsen.

...misshandel

...inbrott/stöld

Så länge får du vänta på polisen vid...

...skadegörelse

Tobias Brandel