Midnattsloppet till salu för en miljon

Hammarby IF vill att Stockholms stad ska köpa

NYHETER

Hammarby IF organiserar Midnattsloppet varje år.

Nu har föreningen tröttnat på byråkrati och kommunala avgifter och erbjuder staden att köpa arrangemanget för en miljon kronor.

- Vi får börja sälja bingolotter istället, säger Willy Berggren.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Hammarby IF vill sälja Södermalms folkfest Midnattsloppet till Stockholms stad.

I 20 år har Midnattsloppet varit en folkfest på Södermalm i Stockholm. Men arrangemanget ger allt mindre överskott samtidigt som staden tar ut avgifter på över 120 000 kronor.

Dessutom behövs det en heltidsanställd för att söka alla tillstånd och 800 frivilliga funktionärer för att genomföra själva loppet.

"Vi får ingen uppskattning"

Nu har Hammarbys friidrottssektion tröttnat och erbjuder staden att köpa tävlingen för en miljon kronor.

- Vi är ett gäng som jobbat häcken av oss på ideell bas för att genomföra en tävling med 15 000 deltagare och cirka 200 000 åskådare. Om vi inte får någon uppskattning från staden är den lilla vinsten inte värt besväret, säger Willy Berggren, ordförande i HIF friidrott.

Erbjudandet om att köpa tävlingen är ställt till finansborgarrådet Carl Cederschiöld. Han uppmanar föreningen att söka bidrag från stans idrottsnämnd där Alf T Samuelsson (kd) är ordförande.

Enligt honom är Midnattsloppet ett viktigt arrangemang som staden inte vill förlora. Han säger också att idrotten i Stockholm redan får mycket stöd i och med att staden upplåter sina lokaler gratis för klubbarnas ungdomsverksamhet.

- Som politiker måste man prioritera. Men jag diskuterar gärna detta med Hammarby, säger han.

Olle Castelius