Bilden som retar upp oppositionen

Hårdare ton i kampen om väljarna

NYHETER

Är utdelning av guldmedaljer höjden av lycka? Det tycker statsminister Göran Persson.

Nu skärper de borgerliga partiledarna tonen rejält i kampen om väljarna. De vill bli medaljutdelare. Vapnet heter stenhård konfrontation.

Foto: LASSE ALLARD
GÖRANS GULDSTUND Statsminister Göran Persson kom till Globen i söndags för att se EM-finalen i handboll - och fick där erbjudandet att dela ut guldmedaljerna. Något som nu retar upp oppositionen.

För drygt en vecka sedan framträdde de fyra borgerliga partiledarna i Sveriges television. Sällan har man sett oppositionsledare så välkammade och försynta som då.

Sedan dess har någonting radikalt inträffat. Mjäkigheten är som bortblåst. En ny, aggressiv ton har letat sig in i valdebatten.

Bo Lundgren (m) inleder i dag en månadslång kampanj med ett möte i en av Stockholms saluhallar, extra triggad av handbollsbilderna på Göran Persson. Tema: Det går dåligt för Sverige. Semestersvensken har inte ens råd att att åka till Grekland. Den svaga kronan tvingar dem till Bulgarien.

Bo Lundgren är "tokig i bollsporter" och var handbollsledare i Kristianstad i sin ungdom. Pappan var landslagsspelare i samma sport.

Alf Svensson först att slå till mot s

Göran Persson ägnade sig också åt handboll som tränare för Vingåkers ungdomslag. I helgen kröntes karriären med utdelning av guldmedaljer till VM-hjältarna. "Mitt lyckligaste ögonblick som statsminister".

Efter valet i höst vill de borgerliga partiledarna vara medaljutdelare i stället för Persson. Och de har till sist förstått att vänlighet inte hjälper. Medicinen heter frontalangrepp.

Kristdemokraternas Alf Svensson var faktiskt först. Under partiets kommundagar i helgen slog han bland annat fast att socialdemokraterna ger lika mycket plus i plånboken till höginkomsttagare med barn som moderaterna. Det blir resultatet av sänkta skatter i kombination med maxtaxa på dagis. En annan angreppspunkt var vårdköerna:

Leijonborg ligger lågt - än så länge...

- Fråga varför Göran Persson är så arg på Stockholm där köerna är borta. Men är tyst om röda Värmland, Kalmar och Dalarna där köerna till vården är årslånga.

Minst lika aggressiv var Maud Olofsson (c) på sitt partis kommundagar i Borlänge. Hon gick till storms mot både regeringen och dess samarbetspartner Gudrun Schyman.

- Det är 61 års innehav av statsministerposten som är grunden. Det är hög tid att ställa socialdemokraterna till svars. Inte för fyra års misslyckanden. Utan för sex decenniers felaktig inriktning.

Lars Leijonborg (fp) har legat lågt de senaste dagarna. Men även han kommer att sluta vara så förstående och lägga in en högre växel. "Det blir en aggressivare ton", säger en partikälla.

I dag är det 222 dagar kvar till valet. Det ser inte ut att bli den sömniga tillställning som många befarat.

Lena Mellin