Greve Sigvard Bernadotte är död

Flaggorna på halv stång på Stockholms slott

NYHETER

Kungens farbror, greve Sigvard Bernadotte har avlidit.

Han blev 94 år.

Han avled stilla på måndagskvällen.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Sigvard Bernadotte var gift med sin Marianne i 40 år. I går avled han 94 år gammal.

Flaggorna på Stockholms slott vajade på halv stång på tisdagsmorgonen efter beskedet om Sigvard Bernadottes död. Han skulle ha fyllt 95 år den 7 juni.

Greve Sigvard Bernadotte ägnade sitt liv med stor framgång åt design. Han formgav allt från vanliga hushållsprodukter till industrimaskiner och dyrbara smycken. Många av hans skapelser är idag designklassiker och han räknas som en av de riktigt stora svenska formgivarna.

Sigvard Bernadotte miste sin prinstitel i mars 1934 sedan han gift sig med Erica Patzek, som inte var av kunglig börd.

Men designkungen Sigvard Bernadotte var född som en prins och ville även dö som en prins, och det senaste decenniet har han kämpat för att återfå sin prinstitel. Ett krav som han emellertid inte fick gehör för i kungahuset.

Stred för sin prinstitel

Det gick så långt att han slutligen anmälde kungahuset till Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna.

- Jag kommer att inställa mig personligen i Europadomstolen om det behövs. Jag är klar i huvudet och självklart vill jag ha det här uppklarat, sa han i maj förra året.

Han hade ett stort folkligt stöd för sin kamp för prinstiteln. I en Sifoundersökning som Aftonbladet beställde förra året gav hela 56 procent av de tillfråga sitt stöd till Sigvards kamp. Endast 13 procent tyckte att kung Carl XVI Gustaf hade rätt när han bestred sin farbrors krav på prinstiteln.

Greve Sigvard Bernadotte sörjes närmast av sin hustru sedan drygt 40 år, Marianne.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist