Designkungen Bernadotte

Greven som formgav det svenska folkhemmet

NYHETER

Sigvard Bernadotte var en av våra första svenska industridesigners.

Det var han som – bokstavligt talat – formgav det svenska folkhemmet.

Allt från plastbunkar till grävmaskiner.

- Han var en av de stora formgivarna, säger Bengt Palmgren, professor i industridesign på Designhögskolan, Umeå universitet.

Några av industridesignern Sigvard Bernadottes produkter.

Sigvard Bernadotte började sin bana som forgivare i Danmark redan på 30-talet, där han bland annat formgav silverföremål åt silverhandlaren Georg Jensen. Hans formspråk var stramt och stilrent.

I slutet av 40-talet började han alltmer ägna sig åt industridesign, inspirerad av nya idéer från USA. Och 1950 startade han den första industridesignbyrån i Sverige tillsammans med den danske kollegan Acton Bjørn.

Tillsammans formgav Sigvard Bernadotte och Acton Bjørn allt från revolutionerande enkla och nydanande plastbunkar till dåtidens grävskopor.

- Han har haft en stor betydelse för svensk industridesign eftersom han drev ett av de första riktiga industridesignkontoren i Stockholm, säger Bengt Palmgren, professor på Designhögskolan, Umeaå universitet.

- Han hade många anställda, så det var många som gick i lära hos honom och som influerades av honom, säger han.

Tidlösa formklassiker

I stort sett alla svenskar har kommit i kontakt med Sigvard Bernadottes formgivning; många av folkhemmets vanligaste prylar var designade av Sigvard Bernadotte. Och många av dem känns fortfarande förvånansvärt moderna, trots att de vid det här laget har 40-50 år på nacken.

Köksgeråd: Plastbunkar i olika färger och storlek med en stabil gummiring i botten för att de ska stå stadigt trots sin ringa vikt. Karaffer med lock, höga och trekantiga med ett handtag som sträckte sig från toppen till botten. En del av dem tillverkas fortfarande.

Skrivmaskiner: Den klassiska vita Facitskrivmaskinen, använd långt in på 80-talet på skolor och kontor, formgavs av Sigvard Bernadotte.

Båtmotorer: Sigvard Bernadottes design på Penta-motorerna förändrade för evigt världens bild av hur en båtmotor ska se ut.

Logotyper: På slutet av 60-talet gjorde han om chokladtillverkaren Marabous logotyp och gav den klassiska bulliga formen.

”En pionjär”

- Han var en pionjär, definitivt. Han hjälpte till att etablera yrket i Sverige, säger Teo Enlund, professor i industridesign på Konstfack i Stockholm.

- Han tillhört de en av de första som ägnade sig åt industridesign, och han har haft många hos sig som fortsatt utveckla yrket, säger han.

Fredrik Rundkvist