- Otroligt klantigt handlat av Wada

Dopningsbyrån trodde estländskan var - en man

NYHETER

SALT LAKE CITY

Estländskan Kristina Smigun, 24, fälldes för dopning, friades och nu får hon starta i OS.

För internationella dopningsbyrån Wada är det genant.

Laboratoriet som analyserade a-provet trodde nämligen att Smigun var en man.

- Det verkar inte riktigt klokt, säger skidstjärnans personlige vallare, svensken Larry Poromaa.

Direkt det blev känt att Kristina Smigun testats positiv för dopning packade Larry Poromaa väskorna, bokade om biljetterna och åkte hem till Sverige och Malmberget.

Arg och besviken lämnade han Salt Lake City.

Han ville inte ha med en dopad skidåkare att göra - trots att Kristina Smigun bedyrade sin oskuld inför sina ledare i Team Smigun.

- Jag ville inte utsätta min familj för allt snack, säger Larry Poromaa till Sportbladet.

Trodde man testade en man

Nu är läget ett annat. När b-provet analyserats klart visade det sig att Kristina Smigun inte hade för höga halter av norandrosteron, en biprodukt av den anabola steroiden nandrolon.

Många har ifrågasatt hur det kommer sig att a- och b-provet gav olika resultat och i går kom förklaringen. Antidopningbyrån Wadas ordförande Richard Pound erkände att felet som dopningslaboratoriet gjorde var att man trodde att den testade var en man.

- Det verkar som om labbet inte fattade att provet var från en kvinna, säger han till DPA.

För Wada kommer missen mycket olyckligt. Dopningsbyrån har satsat miljontals kronor för att stävja fusket i Salt Lake City och en felaktigt utpekad idrottare är definitivt en för mycket.

- För mig spelar det ingen roll. Jag har tagit ett beslut. Att hon nu blivit friad är givetvis skönt, men skadan är redan skedd, säger Larry Poromaa.

Och fortsätter:

- Hon kommer för alltid att förknippas med dopning och som ledare skulle jag hela tiden få svara på frågor om fusk. I Estland är hon förlåten, men i Sverige är det inte samma sak.

"Kontrollen borde vara bättre"

Larry Poromaa tycker Wadas agerande är klantigt.

- Kontrollen borde ju givetvis vara bättre. Jag vet inte vad man ska säga, men att peka ut en oskyldig är oförlåtligt, säger han.

Wada kommer dock att fortsätta sitt arbete som ingenting hade hänt. I går blev det klart att samtliga aktiva i skid- och skidskytte tvingas genomgå ett bloddopningstest.

Det är unikt.

"Fuskarna ska åka dit", säger Wada i ett uttalande.

Patrik Thornéus