Victoria firar 750 år med öppet hus

Slottets skatter visas när Stockholm fyller år

NYHETER

Alla vill vara med när Stockholm fyller 750 år. Även Kungliga Slottet.

Därför ordnar de ett alldeles eget program.

- Då får ni se att min familj inte sitter sysslolös hemma och rullar tummarna, säger kronprinsessan Victoria.

Foto: AP
bråda dagar Kungliga slottet är inte bara ett ställe där mamma och pappa sitter och vänder papper, säger kronprinsessan Victoria, som just nu har fullt upp med att planera inför firandet av Stockholms 750-årsjubileum.

Kungliga Slottet öppnar portarna för allmänheten under festveckan och visar sådant som aldrig tidigare visats. Unika samlingar, skatter och rum.

- Stockholms slott är centralt i Sveriges historia. Det är speciellt. Och jag har ju faktiskt bott här också, så jag har en speciell relation till det, säger kronprinsessan skämtsamt.

Hon sitter med i en av de planeringsgrupper som just nu har bråda dagar för att få ihop festprogrammet till öppnandet den 1 juni.

"Levande slott"

Historiska scener kommer att utspelas i slottets korridorer, konserter arrangeras och Hovstallet visar hästar, vagnar och kungliga fordon.

- Det här är ett levande slott, det är fullt av aktiviteter här. Inte bara ett ställe där mamma och pappa sitter och vänder papper. Vi vill att så många som möjligt ska få ta del och se det som finns, säger kronprinsessan.

Tapeter ska visas

Bland annat kommer delar av slottets stora gobelängsamling som omfattar cirka 250 vävda tapeter att visas upp.

- Det är fantastiskt skojigt att kungliga familjen valt att engagera sig så djupt i firandet, säger stadsbyggnadsborgarråd Mikael Söderlund (m).

Fatima Johansson