”Jag är sjuk i cancer”

Kjell-Olof Feldt berättar om sin svåra sjukdom

NYHETER

Kjell-Olof Feldt har prostatacancer.

Om en vecka får den förre finansministern veta om tumören spritt sig.

- Jag har troligen haft cancer i flera år. Mitt problem är att det kan ha gått för lång tid, säger Feldt.

Foto: MARK EARTHY/SCANPIX
cancer i prostatan Kjell-Olof Feldt säger att beskedet om prostata-cancer var tungt i början. Men nu har han förlikat sig med faktumet att han har cancer.

Kjell-Olof Feldt väljer i dag att tala ut som sin svåra sjukdom för att, som han säger, informera om en form av cancer som drabbar 6 000-7000 svenska män varje år.

För en vecka sedan öppnade läkare på Karolinska sjukhuset i Solna Feldts mage och plockade ut lymfkörtlar som nu analyseras.

Får besked om en vecka

- Om en vecka får jag veta om cancern har spritt sig, säger den före detta socialdemokratiska toppolitikern. 70-årige Feldt fick vid en allmän hälsokontroll för två år sedan veta att hans så kallade PSA-värden var för höga.

Men specialisten som undersökte honom sa att han kunde vänta med ytterligare undersökningar, att det troligtvis inte var någonting farlig.

Ett problem med prostatacancer är dock att symtomen kan skilja sig väldigt mycket från person till person.

Förhöjda PSA-värden kan innebära cancer i prostatan - och vid en ny läkarundersökning i december i fjol fick Feldt veta att han hade en tumör.

- Det var ett mycket tungt besked. Det är en sak att inbilla sig att man har cancer, en helt annan sak att få veta att man har det.

Dragit ned på arbetet

Om tumören inte spritt sig går den troligen att operera eller stråla bort, "metoder som inte är skonsamma för en man".

- Även om den spritt sig så går det att leva länge med den. Jag har träffat många människor på senare tid som lever drägligt trots sjukdomen.

Kjell-Olof Feldt säger att det var tyngst i början. För även om han ännu inte fått besked om hur sjuk han är så har han i dag förlikat sig med faktumet att han har cancer.

Feldt har dragit ner på sin arbetstakt sen han fick det svåra beskedet.

Han har kvar sina styrelseuppdrag, men tackar nej till alla nya jobberbjudanden.

- Jag har i tio år jobbat med att dra in pengar till forskning om sjukdomar som drabbar hjärnan. Det är ironiskt att jag har drabbats av den här sjukdomen i stället.

Vanligaste cancerformen hos män

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM