Kvinnor vittnar inför riksdagen

1 av 2
sexuellt utnyttjad Filmen Hemlängtan ska visas för den svenska riksdagen. I filmen vittnar sju svenska kvinnor om de övergrepp de utsatts för.
NYHETER

Alina blev sexuellt utnyttjad av en kvinnlig släkting när hon var fem år.

Mer än 30 år senare kom minnena tillbaka.

I dokumentären ”Hemlängtan” berättar hon och sex andra kvinnor om sina minnen av incest och sexuella övergrepp. Nu visas filmen i riksdagen.

Filmen har redan visats på filmfestivalen i Göteborg. Under det idylliska arbetsnamnet ”Hemlängtan” döljer sig en hemsk verklighet.

- Vi längtar efter det riktiga hemmet som vi aldrig fick, säger Alina Witwitska, som både medverkar på filmen och är producent.

Om cirka två veckor visas den för riksdagsledamöter och ett antal inbjudna gäster.

- De här kvinnorna känner att de måste skydda sina förövare, det är helt snett, säger riksdagsledamoten Annelie Enochson (kd), som tagit initiativet till filmvisningen.

Filmen är sju kvinnors berättelse om hur någon förälder eller annan närstående förgripit sig på dem sexuellt. Den yngsta var nio månader första gången det hände.

Alina var fem och utsattes under ett år av en kvinna i släkten. Hennes självkänsla och identitet skadades för lång tid framåt. Filmen är ett sätt att läka skadan.

Sexuellt utnyttjad Filmen Hemlängtan ska visas för den svenska riksdagen. I filmen vittnar sju svenska kvinnor om de övergrepp de utsatts för.

Filmen Hemlängtan

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM