USA-talibanen åtalad på tio punkter

Kan dömas till livstids fängelse

NYHETER

WASHINGTON

Amerikanen John Walker Lindh, som anklagats för att ha stridit på talibanernas och al-Qaidas sida i Afghanistan, åtalades på tisdagen på tio punkter. Samtidigt argumenterade hans advokater för att han skulle friges fram till rättegången.

Foto: AP Photo/Alexandria County Sheriff's Department
John Walker Lindh.

Det är en federal jury i Virginia som fastställt åtalspunkterna, som bland annat omfattar konspiration för att döda amerikaner.

Tre av åtalspunkterna kan ge livstids fängelse. Ingen är förknippad med dödsstraff.

Lindh har ännu inte sagt om han anser sig skyldig till brott eller ej. Han väntas framträda i domstol på onsdagen.

- Skälen till hans val kanske aldrig blir helt klarlagda för oss, men fakta när det gäller dessa val är klara. Amerikaner som älskar sitt land hänger sig inte själva åt att döda amerikaner, sade justitieminister John Ashcroft i samband med att han meddelade åtalspunkterna.

Var på USA:s träningsläger

Åtalspunkterna gäller bland annat att Walker i mitten av förra året var på ett av al-Qaidas träningsläger, där han träffade Usama bin Ladin. Han valde att strida för talibanerna och svor att delta i jihad, heligt krig, efter att Usama bin Ladin berättat för honom att han skickat omkring 50 personer på självmordsuppdrag för att utföra attacker mot amerikanska och israeliska mål.

Walker stannade kvar och stred i Afghanistan trots att kände till terrorattackerna i USA den 11 september.

Åtalen bygger delvis på uppgifter från Walker själv, sade Ashcroft som betonar att Walker behandlats väl under sin tid i amerikansk fångenskap.

”Inga bevis för att han stridit”

- Det finns inga anklagelser eller bevis för att han har så mycket som avfyrat ett skott eller överhuvudtaget stridit mot Norra alliansen, uppgav hans advokater, som tillade att Walker inte finns i något brottsregister och att det är osannolikt att han rymmer. Han utgör inte heller något hot mot det amerikanska samhället.

Advokaterna klagar över att de inte fått ta del bandinspelningar eller utskrifter av deras klients uttalanden för den federala polisen FBI 9 och 10 december på den amerikanska militärbasen i Afghanistan.

Tre dagar före FBI-förhören hölls Walker naken i en ouppvärmd metallcontainer trots att det var bitande kallt. Han hade ögonen förbundna, han hade hand- och fotbojor och kunde inte sova.

- Han bad upprepade gånger att få träffa en advokat, men ignorerades, sade advokaterna.

webb-tv

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM