Kidnappade amerikanske journalisten i livet

USA har två huvud- misstänkta

1 av 2 | Foto: ap
Ett av de fotografier som mejlades till Washington Post för drygt en vecka sedan. Mannen med en pistol riktad mot huvudet uppges vara Wall Street Journals reporter Daniel Pearl, som varit försvunnen i Pakistan sedan den 23 januari.
NYHETER

Den kidnappade amerikanske journalisten Daniel Pearl tros vara i livet.

Flera personer ska också ha gripits och USA har nu namn på två huvudmisstänkta.

Det uppger flera amerikanska medier på onsdagen.

Daniel Pearl, journalist på den amerikanska tidningen The Wall Street Journal, sågs senast i livet i Pakistan den 23 januari. Några dagar senare skickades ett e-brev till redaktionen med bilder som bland annat visade Pearl med en pistol mot huvudet.

Rykten har florerat om att han skulle ha hittats död.

Men nu säger amerikanska myndigheter att de hyser stort hopp att hitta honom i livet.

- Vi är väldigt optimistiska, säger en talesman för inrikesdepartementet, till CNN.

Samme talesman uppger också att flera misstänkta personer har gripits i Pakistan. I de förhör som hållits med de gripna har man fått fram uppgifter som kan leda till de ansvarige bakom kidnappningen.

Nu söker USA efter två nyckelpersoner. En av dem är Omar Saeed, en pakistansk militär som 1999 frigavs från ett indiskt fängelse som en del i en eftergift efter ett kapardrama. Den andre huvudmisstänkte har ännu inte namngivits.

Kidnapparna kräver bättre behandling av de soldater som hålls som fångar på den amerikanska basen Guantanamo Bay på Kuba. De amerikanska utredarna har dock inte haft någon kontakt med kidnapparna sedan förra onsdagen, då ett nytt mejl med en bild skickades från kidnapparna.

I måndags den här veckan gick Daniel Pearls fru Mariane ut och sa att hon var villig att sätta sig själv i sin makes ställe om han frigavs.

- Skada inte en oskyldig man, ni kommer bara att skapa ännu mer olycka, sa hon i en tv-intervju.

Hon fortsatte:

- Om det är någon som ska offra sitt liv för att rädda honom så är det jag. Ta kontakt med mig, jag är redo.

Ledningen på Wall Street Journal har samtidigt gått ut med ett öppet brev där man ber kidnapparna att höra av sig oftare och att vara tydligare med sina krav, så att Pearl kan friges.

Andreas Alfredsson