Inbrottsjuv blev fånge i hiss

Kunde räddas efter nio timmar

NYHETER

MALMÖ

När mannen började bända och bryta med sin skruvmejsel för att få upp hissdörren och komma in i den studiolokal som var målet för hans nattliga räd, slog fällan till och låste hela hissen.

Under nio timmar försökte den alltmer desperate inbrottstjuven att bryta sig ur hissen, komma åt de elektriska reglagen och tända eld på saker och ting för att åtminstone brandkåren skulle komma och befria honom.

I stället kom polisen och med den en hissreparatör, varpå den då närmast panikslagne 39-årige mannen fick byta hissen mot poliscellen.

Låstes in

Händelsen utspelades natten till tisdagen i centrala Malmö. Mannen skulle bryta sig in i studion, belägen i källarplanet, och tog hissen ned. Vad han inte visste var att hissen är sådan att den slår till alla lås om någon med våld försöker ta sig in i lokalerna: hisskorgen flyttar sig inte hur man än trycker och dörren är hart när omöjlig att bryta upp.

Krossade fönster

Mannen satt fast från klockan 23 på måndagen till 10 dagen därpå då någon äntligen uppmärksammade hans belägenhet. Dessförinnan hade han försökt ta sig ut på alla sätt. I sin desperation hade han krossat hissdörrens fönster men alla försök att få upp dörren utifrån var förgäves. Däremot fick han tag på en handduk utanför, satte eld både på den och en pappskylt och kastade in dem i studion i hopp om att utlösa brandlarmet.

Rökskador i studion

De brinnande föremålen vållade omfattande sot- och rökskador men självslocknade efter ett tag. Och tur var det.

- Han kunde ju ha satt eld på hela rasket och brunnit inne, konstaterade polisinspektör Anders Lindell på Malmöpolisens informationsenhet på onsdagen.

Efter hissäventyret anhölls 39-åringen som misstänkt för försök till stöld genom inbrott och skadegörelse genom brand.

Thomas Hamberg/TT