Forskare misstänks för mjältbrandsbrev

FBI vädjar om hjälp från mikrobiologer i USA

NYHETER

Mjältbrandsterroristen jobbar sannolikt i ett amerikanskt laboratorium.

Det kan vara din kollega. Hjälp oss att ta honom.

Så skriver FBI i ett brev som skickats till samtliga 30 000 mikrobiologer i USA.

Bakterierna i de smittade breven hade odlats och specialbehandlas på ett sätt som bara kan göras av en expert på mikrobiologi.

Kan ha jobbat över i hemlighet

FBI går så långt så man påstår att mjältbrandsbreven kan ha tillverkats på övertid av en anställd forskare, en kunnig enstöring som till vardags har eller har haft tillgång till ett laboratorium. När kollegorna gått hem har han - eller hon - utnyttjat labbet för sina egna dödliga syften.

Utrustningen som krävts för en odling kan ha gömts på jobbet eller dolts inom ramen för ett eget projekt.

"Någon av er känner gärningsmannen"

- Det är mycket sannolikt att en eller flera av er känner den här personen, skriver Van Harp, FBI:s chef i Washington. Han leder jakten på mjältbrandsterroristen.

Misstankarna om en koppling till terrordåden den 11 september är i princip avskrivna. I stället menar FBI att breven skickades av en person som utnyttjade terroristattackerna mot New York och Washington för att dölja sin egen dödliga plan - att skicka brev med bakterier som lever i decenneri och är dödliga även i mikroskopiskt små mängder.

- Det är en person som tänker rationellt och har handlat rationellt vid tillverkningen, skriver FBI-chefen i ett brev som skickats till samtliga 30 000 medlemmarna i American Society for Microbiology.

25 miljoner i belöning

I brevet påminner FBI också om belöningen på motsvarande 25 miljoner kronor för den som lämnar tips som leder till att gärningsmannen grips.

Forskare vid ett stort antal laboratorier kan idag komma åt bakterien på laglig väg. Det är i den kretsen jakten nu pågår.

I FBI:s brev tonar bilden av gärningsmannen fram:

En person som jobbar i eller har direkt kontakt med ett laboratorium som på lagligt sätt har tillgång till mjältbrand. Men också en enstörning, någon som föredrar att jobba ensam och inte trivs i grupparbeten.

Dessutom är personen sannolikt hemmastadd i området runt staden Trenton i delstaten New Jersey söder om New York. Där har alla smittade brev som hittats varit poststämplade.

Fem personer avled efter att ha inandats mjältbrandsbakterier som gömts i breven. Ytterligare ett antal insjuknade men överlevde.

Samtliga brev innehöll mjältbrand av typen Ames, den speciella stam som en gång togs fram av amerikansk militär under USA:s egna försök med biovapen. Försöken avslutades i början av 1960-talet, men stammar av Ames finns fortfarande kvar i laboratorier.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM