Folkpartister föredrar Persson framför Leijonborg

NYHETER

STOCKHOLM

Stödet ökar både för socialdemokraterna och för dess partiledare Göran Persson. Partiet är ensamt större än den borgerliga fyrklövern och bland folkpartisterna är det fler som vill se Persson som statsminister än den egna partiledaren.

Det visar Demoskops väljarundersökning som publiceras i Finanstidningen.

Demoskop har både frågat väljare om vem de helst vill se som Sveriges statsminister och vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag. 49 procent av de tillfrågade har sagt att de helst vill se som Göran Persson som Sveriges statsminister.

Närmast på tur står moderatledaren Bo Lundgren och kristdemokraternas partiledare Alf Svensson med tolv respektive elva procent.

Även bland de borgerliga väljarna är Persson populär. Nästan en fjärdedel av dessa, 23 procent, vill ha kvar honom som statsminister. Alf Svensson är den borgerliga partiledare som har störst stöd bland de egna väljarna, drygt hälften. Sämst stöd bland de egna har folkpartiets Lars Leijonborg. Bland folkpartisterna föredrar 30 procent Göran Persson medan 28 procent vill se Leijonborg som statsminister.

S större än borgerliga

Om det vore val i dag skulle socialdemokraterna få 43,8 procent av väljarnas röster. Partiet har ökat nästan tio procentenheter på två månader och har därmed gått om de borgerliga partierna som tillsammans skrapar ihop ett väljarstöd på 41,7 procent, konstaterar Demoskop.

Efter Gudrun Schymans uppmärksammade liknelse mellan svenska män och talibaner har vänstern tappat anhängare. 11,5 procent av väljarna stödjer nu vänsterpartiet, en nedgång med 2,3 procentenheter sedan förra mätningen. Miljöpartiet får 2,6 procent av sympatierna, jämfört med 5,2 i december.

Bland de borgerliga partierna är förändringen störst för moderaterna. Partiet har tappat 3,6 procentenheter de senaste månaderna.

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Demoskops mätning, med decembersiffrorna inom parentes): socialdemokraterna 43,8 (34,3), vänsterpartiet 11,5 (13,8), miljöpartiet 2,6 (5,2), moderaterna 22,9 (26,5), folkpartiet 4,6 (4,6), centern 4,6 (4,6), kristdemokraterna 9,6 (9,9).

Mätningen bygger på 1 000 telefonintervjuer genomförda perioden 29 januari till 4 februari.

TT