Brand på flygfält hårt slag mot polisen

Tre helikoptrar förstördes – polisens flygskola hemlös

NYHETER

Tre helikoptrar förstördes när polisflygets anläggning på Tullinge flygfält söder om Stockholm eldhärjades natten mot torsdagen.

- Ett hårt slag mot polisens flygverksamhet, sade rikskriminalens chef, Lars Nylén.

Polisens flygskola blev också hemlös när kontor och utbildningslokaler brann.

Kostnaderna för branden uppgår till mångmiljonbelopp.

-Det här innebär ett hårt slag mot polisens flygverksamhet, sade Lars Nylén.

Upptäcktes vid halv tre

Det var vid halv tre-tiden som branden i hangarbyggnaden upptäcktes. Elden bekämpades av tre brandstationer från Södertörn och Botkyrka. Vid fyratiden var elden under kontroll, men släckningsarbetet väntades pågå ytterligare ett par timmar, enligt Kaj Broberg, insatschef vid Södertörns brandförsvar.

Orsaken till branden var på morgonen ännu oklar.

-Vi kan i det här läget inte säga något om orsaken till brande n. Det får bli föremål för en utredning av Stockholmspolisen, sade Lars Nylén.

Polisflyget har baser på fem platser i landet. Förutom Tullinge är det Göteborg, Malmö, Jönköping och Boden. I Stockholm finns fyra helikoptrar placerade. En av dem var ute på uppdrag, men de övriga tre slukades av lågorna. En av de tre förstörda helikoptrarna var ny och levererades så sent som i augusti.

Mångmiljonkostnader

Hur stora belopp som gick till spillo kunde Lars Nylén ännu inte bedöma.

-Det rör sig om mångmiljonkostnader. Vi får väl se vad det slutligen kommer att stanna på, efter genomgångar med berörda försäkringsbolag.

Det gäller nu också att hitta nya lokaler för polisens flygskola. Polisen har redan tidigare sökt nya lokaler, eftersom flygverksamheten på Tullinge ska läggas ner på sikt. Jakten på nya lokaler får nu intensifieras, så att utbildningen kan fortsätta, enligt Lars Nylén.

TT