Nu reser Salo till Salt Lake City som stjärna

Förra gången skickades han dit för att spela hockey i farmarlaget

NYHETER

Senast Tommy Salo åkte till Salt Lake City var det för att spela farmarlagshockey.

Han hade blivit inkallad av New York Islanders general manager Mike Milbury som sa att han inte dög i NHL – nu återvänder han.

Med förstklassbiljett på flyget och som en av OS stora målvaktsstjärnor.

Foto: niclas hammarström
trivs i mormonstaden 1995 skickades Tommy Salos till farmarlaget i Salt Lake City – han dög inte i NHL påstods det. Där, bet han ihop, visade sin proffsiga inställning och storspelade. Och den svenske målvakten trivdes i mormonstaden. Nu väntar nästa resa dit – för OS.

Drar man ett streck med linjalen på kartan är det bara att åka rakt söderut från Salos nya hemstad Edmonton, så hamnar man i Salt Lake City.

Salo har gjort den resan förr.

– Ja, jag blev inkallad på kontroret, fick veta att de inte tyckte att jag dög och hade bara att sätta mig på första bästa plan till Salt Lake City, säger Tommy Salo.

Salo gjorde det bästa av situationen. Han åkte till Salt Lake City, drog på sig Utah Grizzlies dräkt istället – och storspelade.

Grizzlies vann slutspelet i IHL det året och Tommy Salo vann Bud Polie Trophy, som slutspelets mest värdefulla spelare.

– Så jag hade en kul tid där, trots allt, säger Salo.

– Men jag minns inte så mycket av staden, mer än att det är ett trevligt ställe, att det bor många mormoner där och att restauranger och barer stänger tidigt. Dessutom finns det många bra golfbanor.

Det här var säsongen 1995/96 och Salo fick bara spela tio matcher i Islanders innan han skickades till Utah. Så han tillbringade flera månader i mormonstaden.

– Det är absolut inget fel på stan. Först bodde jag på hotell, sedan tog jag över Niklas Anderssons lägenhet mitt i centrum, då han blev uppflyttad till Islanders. Senare kom även Andreas Johansson till Utah och stannade säsongen ut. Så vi hade ganska kul tillsammans.

Efter succén i Grizzlies blev Salo uppkallad till New York igen och har inte behövt spela farmarlagshockey sedan dess.

Men Islanders GM Mike Milbury fortsatte att nästan terrorisera Salo, som oftast fick skulden för att det gick så dåligt för bottenlaget från Long Island.

Ändå var de flesta andra bedömare överens om att det gått ännu sämre utan Tommy Salo i målet. Men det stora erkännandet kom sedan han blivit bortbytt till Edmonton i slutet av säsongen 1998–99.

Då kom han till en stad som älskade hockey och en ledning som hade full respekt för den svenska målvakten. Där har han också utsetts till lagets mest värdefulla spelare de två senaste säsongerna.

– Ja, det är en väldig skillnad mot tidigare, säger Salo.

– Jag stortrivs här, även om vissa kallade stan för Deadmonton under VM i friidrott i somras. Men så illa är det inte. Det är en trevlig stad.

Speciellt under Salos egen årstid – vintern.

Det mesta kretsar kring hockeyn i stan

Det är en stad som andas hockey, friidrotten var bara en tillfällig besökare i den här delen av världen.

Den långa gata som sträcker sig i nord-sydlig riktning utanför omdöpta hemmaarenan Skyreach Center, som alla ändå fortfarande kallar för gamla namnet Coliseum, heter Wayne Gretzky Drive.

Döpt efter stans genom tiderna största spelare.

Men i dag har Edmontons fans en ny idol, en ny stjärna.

Utan några jämförelser i övrigt, har Tommy Salo verkligen vunnit den kanadensiska publikens hjärtan. Och då ska alla veta att det inte är någon lättflirtad publik.

Nu kommer Salo till Salt Lake City som nyckelspelare i Tre Kronor.

Målvakten som alltid ställt upp då landslaget kallat och spelat varenda VM sedan 1997 och som tog Paul Kariyas sista straff och fixade OS-guldet i Lillehammer1994.

Vi kan inte vara i tryggare händer.

Läs också:

Mats Wennerholm