Bill Gates tror på ny IT-boom

”Ekonomiskt uppsving inom fem år”

NYHETER

Microsofts grundare Bill Gates, 46, är i Sverige.

På torsdagskvällen utses han till hedersdoktor på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

- Det är extra kul för mig, som aldrig tog någon riktig examen, säger han.

Foto: malin lagerlöf
Microsofts grundare Bill Gates blir hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Mjukvarumogulen Gates anlände med flyg från Paris redan på onsdagskvällen.

Han får doktorstiteln för sina insatser inom utvecklingen av informationsteknologin, som i framtiden i än högre grad kommer att påverka människors vardag och samhällets och industrins utveckling: ”Bill Gates är genom Microsoft en föregångare inom denna utveckling”, skriver KTH:s rektor Anders Flodström i sin motivering.

- Det är en ära för mig att bli hedersdoktor, säger Bill Gates, som betonar vikten av samarbete mellan universitet och näringsliv.

Universitetsvärldens band till näringslivet är särskilt tydliga i USA, men de finns även i Sverige, hävdade han.

- Jag tror att en av de främsta anledningarna till de svenska framgångarna inom IT-sektorn beror just på näringslivets samarbete med universitet och högskolor.

"Uppsving inom fem år"

När det gäller den ekonomiska utvecklingen under de kommande åren är han försiktigt optimistisk. Nya tekniska möjligheter för företag att göra affärer med varandra över nätet kommer att öppna helt nya möjligheter för näringslivet. Det kan leda till ett nytt uppsving av den typ världsekonomin upplevde under andra hälften av 90-talet.

- Jag är ingen ekonom, sa mångmiljardären Gates när han höll presskonferens på restaurang Berns i Stockholm, en kommentar som väckte viss munterhet bland åhörarna.

- Men på lite längre sikt, tre till fem år, är jag rätt optimistisk. Därför fortsätter Microsofts aggressiva investeringar i forskning och utveckling.

Lanserar nya produkter

Affärsmannen Gates besöker naturligtvis inte Sverige enbart för att ta emot ännu en doktorshatt, han är sedan tidigare hedersdoktor vid två affärsskolor, utan passar även på att lansera lite nya produkter från Microsoft.

Under presskonferensen viftade han entusiastiskt med en av nyheterna från bolaget, nya Pocket PC, som ska fungera i en GSM- och GPRS-utrustad handdator.

- Vid 13 var jag redan helt besatt av datorer, men jag hade ingen aning om att jag skulle komma att jobba med det. Sen visade det sig att min hobby också blev mitt jobb.

Fredrik Rundkvist