Sverigedödaren vill ta ny skalp

Teemu Selänne: Sverige är faktiskt mina favoriter tillsammans med Tjeckien

1 av 3 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
the finnish flash Finlands största stjärna Teemu Selänne älskar bilar och hockey. Nu ser han fram emot OS och han har inget emot en repris från Nagano-OS då han sänkte Tre Kronor i kvartsfinalen.
NYHETER

För ovanlighetens skull regnar det den här dagen i Kalifornien.

Tunga moln hänger över de gröna palmerna i San Jose. Men så ska vi också prata mörka minnen.

Med Teemu Selänne – mannen som orsakade den svenska mardrömmen i Nagano 1998.

Bilderna från ett av svensk hockeys mest bittra nederlag, visade deppade, nästan chockade svenskar som gick av isen med hängande huvuden.

Men mitt i vimlet av jublande finländare fanns ett extra stort leende – Teemu Selännes.

”The Finnish Flash”, som han snabbt döptes till i NHL, sänkte Tre Kronor med sina två mål då Finland vann med 2–1 och gick till semifinal.

– Jag var faktiskt överraskad att vi vann. Jag tyckte att Sverige hade det absolut bästa laget i Nagano och trodde att de skulle gå hela vägen och ta OS-guld, säger Selänne i dag, fyra år senare.

Familjebilen är en BMW M5

Han är ledigt klädd i blå tröja och det ser nästan ut som han valt färgen för att den ska matcha hans tyska fartmonster som står parkerat utanför, en BMW M5.

– 400 hästar, sexväxlad låda och riktigt kul att köra, säger Teemu och slår ut med armen.

– Och det är den perfekta familjebilen. Frun och alla barnen får plats.

Selänne är en fanatisk bilsamlare. BMW:n kostar en dryg halvmiljon, men är trots det en av de billigaste bilar han har i sin samling.

– Bilar är min passion. Jag har 25 stycken just nu. När jag kom hit började jag samla på gamla amerikanska bilar som Thunderbird, Camaro, Corvette och Firebird. Nu har jag tröttnat på det. Det är roligare med nya bilar.

Som Ferrari?

– Ja, jag har fyra Ferrari just nu. Och några Porschar. Den senaste bil jag köpte var en Porsche biturbo. Den är det riktigt drag i.

Men du bor i ett land där man får köra max 104,5 km/tim på motorväg?

– Ja, fartgränserna ska man respektera. Men det finns ställen att åka till om man vill köra riktigt fort.

Men det är inte för att prata bilar vi åkt till San Jose. Det är för att prata hockey.

Det är för att prata med den man som sköt bort Tre Kronor från OS-semifinalen senast och fråga hur det var möjligt. Och om det kan hända igen?

– Man vet aldrig, det kan ju bli så att vi möts i en ny kvartsfinal. Men det svenska laget ser starkt ut. De är faktiskt mina favoriter tillsammans med Tjeckien. Jag tror att deras rutin från att ha spelat på stor rink kommer att gynna svenskarna och tjeckerna mest, säger Selänne.

Saknar Saku Koivu mycket

Finland, då?

– Vi får också ett bra lag, men Saku Koivu lämnar ett stort hål efter sig. Vi har inte så många bra centrar att vi har råd att mista en sådan spelare. Så jag tycker inte vi tillhör favoriterna. Vi lider mer av att sakna Koivu, än Sverige gör av att sakna Forsberg.

Varför vann Finland över Sverige i Nagano?

– Vi kom till OS utan någon press på oss. Vi gick bara ut och spelade och hade roligt och det var ytterst nära att vi gått till final. När vi mötte Sverige var det svenskarna som hade pressen på sig. Och så fick vi det viktiga första målet. Det avgjorde.

Du gjorde båda finska målen, så det borde vara en av de matcher du minns bäst?

– Ja, det är ett roligt minne, men ändå grämer det mig att vi inte gick till OS-final. Det var ju så nära. Så det blev aldrig den där totala lyckan.

Imponerad av Markus Näslund

ad gör det så speciellt att möta just Sverige?

– Det är naturligtivs en lång tradition. Det var matcher man växte upp med hemma i Finland. Det är alltid något extra att möta Sverige. Alla ger allt. Det vet man. Det behövs ingen extra tändvätska.

Vilken är den bäste svenske spelaren i NHL just nu?

– Jag är oerhört imponerad av Markus Näslund i Vancouver. Han har varit väldigt bra de senaste säsongerna. Och Mats Sundin är alltid bra. Men det finns flera. Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström. Och Peter Forsberg, förstås, men han är ju skadad.

Vilken är den mest underskattade svensken i NHL?

– Min lagkompis Marcus Ragnarsson. Han spelar nästan halva matcherna och gör sällan ett misstag. Han är väldigt underskattad tycker jag. Och Niklas Sundström. En mycket bra hockeyspelare, som sällan får några rubriker.

Har Finland gått om Sverige som hockeynation de senaste tio åren?

– Nja, vi har nog lika bra utbildning av spelare och båda ligorna är jämnstarka. Men Sverige har nog fortfarande ett större djup. De får ihop fler hockeylag än vi får hemma i Finland.

Du gjorde fantastiska 76 mål första säsongen i NHL. Tror du att det rookierekordet någonsin kommer att slås?

– Jag vet inte, men det är nog ett av de mest svårslagna i NHL. I dag är hockeyn mycket defensivare, du får inte lika många chanser. Det är enormt svårt att komma upp ens i 50 mål. Lagen styr mer i mittzon, målvakterna har blivit bättre och skydden större. Det är en helt annan hockey idag.

Trodde på en kort NHL-karriär

Nu är du inne på din tionde säsong?

– Ja, men det trodde jag aldrig från början. Jag minns då jag spelade första året i Winnipeg och vi satt på bussen på väg någonstans. Då satt jag och pratade med svenskarna Thomas Steen och Fredrik Olausson. Jag sa att om två år skulle jag vara tillbaka i Finland igen. Vänta bara, sa de, men jag var så säker att jag till och med slog vad. Nu har jag glömt hur mycket pengar det var, men så säker var jag.

Du är femma på lönelistan i hela NHL med din årslön på 9,5 miljoner dollar, eller hundra miljoner svenska kronor. Bara fyra spelare tjänar mer. Vad tycker du om lönerna i NHL?

– Ärligt talat tycker jag det nästan är löjligt höga löner. När jag hör hur mycket pengar jag tjänar så skäms jag nästan. Det var ungefär när jag kom hit som lönerna började skena. Samtidigt är det bara att tacka och ta emot. Jag började med hockeyn som en hobby, som sedan blev ett yrke. Nu tjänar jag enormt mycket pengar på det yrket. Jag kan bara säga att jag haft extrem tur.

Blev du överraskad att Anaheim tradade bort dig?

– Jo, även om det gick en massa rykten blir du alltid överraskad då du blir bortbytt. Men det var nog ganska bra för mig med ett miljöombyte. Jag hade fem bra år i Anaheim med Paul Kariya, men laget som helhet var inte bra. San Jose är bättre.

Blir OS en höjdare?

– Ja, det kommer att bli århundradets bästa hockeyturnering. Utan tvekan. Bättre än den i Nagano, då tidsomställningen påverkade alla.

Är du rädd för attentat?

– Nej, men jag är ganska nervös efter det som hände i New York den 11 september. Man vet aldrig vad som kan hända, samtidigt som jag vet att man har väldens bästa säkerhet runt OS.

Blir kvar i Kalifornien

Är du rädd att flyga också?

– Nja, rädd vill jag inte säga, men det är inget jag gillar. Och om vi inte reste i chartrat plan, skulle jag vara ordentligt skraj varje gång jag flög.

Kommer du att slå dig ner i Helsingfors då karriären är över?

– Troligen inte. Jag och familjen stortrivs i Kalifornien, så det mesta lutar åt att vi blir kvar här även då jag slutar med hockeyn. Finland är fantastiskt på sommaren, men vintrarna är inte lika sköna. Jag har vant vid mig solen och värmen här i Kallifornien.

Du har aldrig funderat på att göra en Forsberg och ta time out?

– Jo, faktiskt. Jagt blev överraskad när jag hörde att Peter skulle vila, men när jag tänkte efter tyckte jag inte att det var så konstigt. Det är många hårda matcher härborta och kroppen tar mycket stryk. Att få läka och vila kroppen helt en säsong och sedan kommma fräsch tillbaka låter ganska klokt tycker jag. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att göra det även om jag inte är skadad. I Forsbergs fall var det ingen tvekan, då han hade så ont. Han gjorde helt rätt tycker jag.

Sedan försvinner Selänne med ett vrål från avgasrören.

Och som svensk vill man helst inte säga på återseende. Det räckte med det han ställde till med i Nagano.

Läs också:

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM