Nu blommar alla allergiker upp

Hyacintplågan över - nu är det dags för de snälla blommorna

NYHETER

Hyacintplågan är över och många allergiker kan andas ut.

- Usch, det är samma elände varje vinter, säger Gerda Carlsson, 48, som inte tål starkt doftande blommor.

Foto: KAI REHN
RIS OCH ROS Rinnande ögon, svullen gom och andningssvårigheter. Gerda Carlsson, 48, i Jönköping vet vad det handlar om. Här håller hon upp blommor som är skonsamma mot allergiker - tulpaner och rosor. Hyacinter däremot kan inte kan få annat än ris.

Det är hon inte ensam om - tusentals människor lider av "farliga" växter. Men det finns snälla varianter - kolla listan här intill.

December-januari invaderas våra hem av hyacinter. De stiliga blommorna lyser upp var och varannan julgrupp, de sprider trivsel och stämning. Men kan orsaka allvarliga bekymmer för känsliga personer.

- Så gott som alla blommor med stark doft är ett faromoment för allergiker, säger Carina Hååg på Astma och Allergi Förbundet.

- Därför är det viktigt att välja rätt växter till hemmet, fundera över vad man tål och klarar av. Lika viktigt är det att folk som vill uppvakta med blommor tänker på eventuella allergiska besvär.

Varning för björkris

Carina Hååg nämner en hel rad doft- och pollenkanoner. Som syren, liljekonvalj, mimosa och julmarodören hyacint.

- Andra bovar är prästkragar, krysantemum, gerbera och ringblommor. Varning också för björkris.

Och de snälla blommorna?

- Oh, det finns massor. Som gratulationsbukett är alltid ett fång rosor rätt. De moderna rosorna är nämligen doftlösa. Så här års är tulpaner ljuvligt - men se upp för de gula som faktiskt kan sprida lite doft. Och när tulpanerna slår ut ökar pollenrisken.

Hur är det med krukväxterna?

- En pålitlig regel är att gröna växter brukar fungera bra men det finns också en del blommande som inte orsakar besvär (se listan här intill).

- Man bör komma ihåg att allergiska reaktioner på växter varierar från person till person och ibland också från dag till dag.

Tre värstingar

Gerda Carlsson i Jönköping har genom åren lärt sig kryssa fram mellan farlig och ofarlig grönska.

- Mina tre värstingar är hyacint, syren och den till synes så gulliga lilla primulan. Ögonen börjar rinna, gommen svullnar och i värsta fall får jag svårt att andas.

Om en gentleman kommer med röda rosor?

- Då blir jag jätteglad - och mår alldeles utmärkt.

Ebba von Essen